Hor Karađoz-begove medrese je u sklopu rebiu-l-evvelskih nastupa zabilježio nastup i u Trebinju. Naime, u ponedjeljak je, 17. oktobra 2022. godine, hor naše škole nastupio u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, gdje je prisutne džematlije spletom mevludskih spjevova, ilahija i kasida, tekbira i salavata podsjetio na ličnost i misiju Muhammeda, a.s. 

Riječi dobrodošlice na samom početku programa iskazao je hafiz Sadik efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. 

„Lijepim povodom smo se okupili danas u ovoj Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, u džamiji koja je sagrađena prije 300 godina. Naš cilj je ovim programom prisjetiti se našeg voljenog Poslanika, a.s., učeći Kur'an, slušajući ove divne mevludske tekstove, salavate... Izražavam dobrodošlicu svima vama, a posebno profesorima i učenicima Karađoz-begove medrese – škole koja je jedna od najvažnijih škola za nas Bošnjake, vrijedna odgojno-obrazovna institucija koja baštini našu tradiciju, koja čuva islam i koja je opstala sve turbulentne godine i vremena koja su iza nas“ – rekao je hafiz Fazlagić.

Programu je prisustvovalo oko pedeset džematlija, Trebinjaca i Trebinjki, među kojima su bile i koordinatorice Odjela za brak i porodicu medžlisâ Muftijstva mostarskog. 

Vazi-nasihat kazivao je magistar Muhamed Purišević, profesor u Karađoz-begovoj medresi. 

„Naša zadaća je da slijedimo pravi put. A pravi put nije ništa drugo nego imati pravi cilj i slijediti taj cilj do samog kraja, te osjetiti u tom hodu da smo zadovoljni unutar sebe, a onda i onim vani. Jer, čovjek ne može djelovati spolja lijepo, raspoloženo, komunikativno i obrazovano, ako ne poradi na čišćenju sebe, na druženju sa Božijom Knjigom. Iz naših prsa treba da izbija sjaj, da izbija ljepota, osmijeh, radost“ – poručio je magistar Purišević.

Program je završen dovom koju je proučio hafiz Sadik efendija Fazlagić. 

Foto: Vedad Kadić