Nakon nastupa u Konjicu, Hor Karađoz-begove medrese je, u sklopu rebiu-l-evvelskih nastupa, zabilježio nastup i u Čaršijskoj džamiji u Jablanici. 
Naš hor  ovakvim nastupima želi podržati  medžlise i džemate u njihovim vjerskim aktivnostima, ali i zahvaliti svim našim džematlijama na nesebičnoj podršci koju pružaju u radu Karađoz-begovoj medresi i školovanju njenih učenika.

Centralni mevludski program za područje Medžlisa Islamske zajednice Jablanica održan je u subotu, 8. oktobra 2022. godine. Hor Karađoz-begove medrese je kroz splet ilahija i kasida, mevludskih spjevova, salavata i tekbira, podsjetio na ličnost i misiju Muhammed, a.s.

Na početku programa prisutnima se obratio Ekrem efendija Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica, zahvalivši se Karađoz-begovoj medresi što se odazvala pozivu Medžlisa i prihvatila da učestvuje na centralnoj mevludskoj svečanosti  povodom rođenja Poslanika u tom gradu.

“Mi koji smo došli ovdje, došli smo kako bismo priredili jedan lijep ambijent, jednu atmosferu koja će napojiti naše duše, a s tim je i došao Poslanik islama. Poslanik, a.s., godinama, godinama i godinama prevashodno je pojio duše ljudske mirnoćom, ljubavi, pažnjom, susretljivošću, dobrotom. Ne naredbama” – rekao je Ekrem efendija Hodžić. 

Predavač na svečanosti bio je magistar Suad Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat, koji se kroz svoje kazivanje osvrnuo na ličnost i određene događaje iz života Poslanika, a.s. 

“Razlog našeg okupljanja jeste svakako Božiji poslanik Muhammed, a.s. To je osoba čiji je život u povijesti cijelog čovječanstva najviše istraživan. Istraživali su ga oni koji su ga voljeli, a u želji da dijelove njegovog života prenesu u svoj svakodnevni život, da to praktikuju. Istraživali su njegov život i oni koji ga nisu voljeli, oni koji su ga mrzili. Oni su pokušali u njegovom životu naći neke nedostatke kako bi mu napakostili, odnosno kako bi unizili time Poslanika, a.s. Oni su se pitali kako je mogao jedan nepismeni Arap, od generacije Arapa tog vremenskog perioda, koja je bila sklona ubijanju vlastite djece, koja je bila sklona alkoholu, napraviti generaciju koja je uzor nama danas i koja će biti uzor do Sudnjega dana. Odgovor leži u kur’anskom ajetu u čijem prijevodu stoji da je Muhammed, a.s., najljepše ćudi, najljepšeg edeba, najljepšeg ahlaka. Kako i ne bi bio najljepšeg edeba kada Poslanik, a.s., kaže za svoj odgoj da ga je Gospodar odgojio” – poručio je, tokom svog kazivanja, magistar Mujakić. 

Mevludski program završen je učenjem Kur’ana i dovom koju je proučio Said efendija Husrep.  

Foto: Emrah Hadrović