Obilježavajući mjesec rebiu-l-evvel, mjesec rođenja Allahovog miljenika, Hor Karađoz-begove medrese zabilježit će nastupe diljem Muftijstva mostarskog. 

Naš hor  takvim nastupima želi podržati  medžlise i džemate u njihovim vjerskim aktivnostima, ali i zahvaliti svim našim džematlijama na nesebičnoj podršci koju pružaju u radu Karađoz-begovoj medresi i školovanju njenih učenika.

Tim povodom Hor Karađoz-begove medrese najprije se odazvao na poziv Medžlisa Islamske zajednice Konjic, te svojim nastupom otvorio manifestaciju “Merhaba ej, naš Resule”. Program je izveo u petak, 7. oktobra 2022. godine, nakon akšam-namaza, u Gradskoj džamiji. 
Hor je kroz splet ilahija i kasida, mevludskih spjevova, salavata i tekbira, podsjetio na ličnost i misiju Muhammed, a.s.

Na početku programa prisutnima se obratio Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic, zahvalivši se Karađoz-begovoj medresi što se odazvala pozivu Medžlisa i prihvatila da učestvuje na centralnoj mevludskoj svečanosti  povodom rođenja Poslanika u Konjicu.

“Ovim programom i nastupom Hora Karađoz-begove medrese otvaramo rebiu-l-evvelsku manifestaciju koja će trajat narednih mjeseca dana. Otvaramo manifestaciju sa njima kojima, od kada Karađoz-begova medresa postoji, ovaj grad povjerava najvrednije što ima, a to je naša mladost, koju šaljemo u Mostar kako bi se obrazovala i odgajala i, hvala Bogu dragom, da na tom putu nižu uspjehe i želimo da to ostane i u budućnosti tako. Mi smo večeras sa zalaskom sunca ušli u 12. rebiu-l-evvel. To je dan na koji je rođen Muhammed, a.s., i njemu u čast tokom ovih mjesec dana održat će se mnogobrojne manifestacije, pa tako i ova naša ‘Merhaba ej, naš Resule’. To je manifestacija koja će nas podsjetit na ličnost i misiju plemenitog Poslanika” – rekao je Refik efendija Delić. 

Predavač na svečanosti bio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a koji je u svom govoru, između ostalog, rekao: “Da pričamo do naredne godine, do 12. rebiu-l-evvela, o Poslaniku – imali bismo šta govoriti. Jer, draga braćo i sestre, tomovi i tomovi knjiga su napisani o njemu, o njegovim uputama, o njegovim savjetima i o onome s čime je došao i šta je ostavio svom ummetu. A, njegov ummet – njegovi sljedbenici – to je najbolji ummet. To nam Kur’an poručuje, kada kaže da smo najbolji ummet koji se pojavio na ovoj zemlji, jer naređujemo da se čine dobra djela, a zabranjujemo da se rade loša djela. To je opis sljedbenika Muhammeda, a.s., to je naša vrijednost – da vjerujemo u Allaha, da slijedimo Poslanika, činimo dobra djela, a zabranjujemo da se čine loša djela. U krajnjem slučaju, to je bila zadaća posljednjeg Božijeg Poslanika, da uputi čovječanstvo na pravi put.”

Mevludski program završen je učenjem Kur’ana i dovom koju je proučio Elvedin efendija Čorbo. 

Nakon nastupa u Konjicu, Hor Karađoz-begove medrese večeras, 8. oktobra 2022. godine, nastupa u Jablanici, u Čaršijskoj džamiji. Program će biti održan nakon akšam-namaza, a narednih dana Hor Karađoz-begove medrese nastupit će i u Blagaju, Trebinju, Mostaru i drugim džematima diljem medžlisā Muftijstva mostarskog. 

Foto: Emrah Hadrović