U Mostaru je, 28. septembra 2022. godine, u Studentskom hotelu Mostar, svečano otvorena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom će biti obilježen mjesec rebiu-l-evvel – mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

Manifestaciju organizuje Medžlis Islamske zajednice Mostar, uz suorganizatore: Karađoz-begovu medresu, Centar za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

Manifestacija je otpočela kur’anskim odlomkom, a proučio ga je Mustafa efendija Čolakhodžić, imam, hatib i muallim džemata “Gnojnice”. Hor Karađoz-begove medrese je interpretacijama kasida upotpunio svečano otvorenje manifestacije. Između ostalih, izveo je i kasidu koja je već  godinama himna manifestacije, a koja nosi naziv “Uzor si meni, o Poslaniče”.

Sadržaje ovogodišnje manifestacije predstavio je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koji je manifestaciju zvanično i proglasio otvorenom. Manifestacija će ponudit preko trideset različitih sadržaja koji će biti predstavljeni mostarskoj javnosti u narednih mjesec dana.

„Mi se svakodnevno sjećamo Muhammeda, a.s., a u mjesecu rebiu-l-evvelu nastojimo intenzivnije govoriti o toj ljubavi, jer je on naš uzor, naš miljenik, onaj koji nam je prenio vjeru. Najmanji oblik naše zahvalnosti je da organiziramo ovakve programe, a najveći je dosljedno slijeđenje njegovog sunneta“ – rekao je magistar Maksumić. 

Nakon svečanog otvorenja manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, organizatori i suorganizatori priredili su i prvi sadržaj u Fejićevoj ulici, u četvrtak, 29. septembra 2022. godine. Naime, održana je ulična podjela poklona organizatora i suorganizatora manifestacije, te predstavljanje njihovih štandova.

Priliku da predstave svoje štampane promotivne materijale imali su Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, Info-servis za mlade, Centar za učenje Kur'ana i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

Svoj rad putem izloženog štanda u Fejićevoj ulici promovisala je i Karađoz-begova medresa, a to su najbolje učinili njeni učenici, predstavnici Vijeća učenika naše škole. 

Karađoz-begova medresa još nizom sadržaja obilježit će mjesec rebiu-l-evvel, a sve to u sklopu manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, ali i nastupima školskog hora koji će održati mevludske programe u nekoliko medžlisa Muftijstva mostarskog.

Foto: Mahira Bubalo i Amna Hrnjica