U atriju Karađoz-begove medrese je u utorak, 27. septembra 2022. godine, održana svečanost dodjele nagrada i certifikata polaznicima kursa arapskog jezika za proteklu školsku 2021/2022. godinu.

Prisutnim učenicima naše škole obratili su se najuspješniji polaznici kursa, maturanti Medina Kara i Emrah Hadrović. Oni su kroz svoja kazivanja na prisutne prenijeli svu radost i ljepotu pohađanja jednog takvog kursa, koji su im obezbijedili Karađoz-begova medresa i Kulturni centar “Kralj Fahd” – Ogranak u Mostaru. 

U ime domaćina svečanosti, prisutnima se obratio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 
“Arapski jezik je prvi strani jezik u Medresi i učenici trebaju da što bolje i kvalitetnije savladaju taj jezik tokom svog medresanskog školovanja. Ovaj intenzivni kurs učenja arapskog jezika onima koji to žele može pomoći da još bolje nauče arapski jezik. Kada se spoje kurs i nastavni plan i program ovog predmeta, učenici mogu imati odlične temelje za napredno učenje arapskog jezika” – rekao je direktor Karađoz-begove medrese. 

Poziv za upis novih polaznika na kurs na toj svečanosti uputila je profesorica Saudina Husić-Ćenan, koja već godinama vrijedno radi na promovisanju i održavanju kursa u Karađoz-begovoj medresi, te metodama kojima se koristi tokom časova privlači veliki broj naših učenika. 

Kao i proteklih godina i ovog puta uručene su novčane nagrade najboljim polaznicima, dok su certifikati uručeni svim učenicima koji su uspješno položili završni ispit. Najboljima su se u toku protekle školske godine pokazali sljedeći učenici: 

4. razred
1. mjesto Abdullah Fazlibegović
2. mjesto Anesa Ibišević

3. razred
1. mjesto Medina Kara
2. mjesto Emrah Hadrović

2. razred
1. mjesto Lamija Mujkić
2. mjesto Amina Habibija

1. razred
1. mjesto Elma Ramić
2. mjesto Sumeja Rahmanović.

Nagrade najboljima uručio je Abdullah El-Musa, direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” – Ogranak u Mostaru, dok je certifikate uručila profesorica Saudina Husić-Ćenan. 
Na kraju svečanosti, direktori Karađoz-begove medrese i Kulturnog centra “Kralj Fahd” razmijenili su poklone, a za uspješnu saradnju u svim proteklim godinama ove dvije značajne institucije koje djeluju u našem gradu.

Već duži niz godina, a na obostrano zadovoljstvo, Karađoz-beogva medresa u Mostaru sarađuje sa Kulturnim centrom „Kralj Fahd“ i to organiziranjem posebnih kurseva i aktivnosti za učenike medrese. Ova kursna nastava je zapravo podrška redovnom obrazovanju i olakšavanje prilikom učenja obaveznog gradiva u Medresi. Pomenuti vid saradnje nastavljen je i u novoj 2022/2023. školskoj godini, kroz novi način učenja, a to su kreativne radionice, izleti, gastronomija Kraljevine Saudijske Arabije, kinematografija, najstariji i najpoznatiji sportovi i sl. Kurs će se održavat u  prostorijama Karađoz-begove medrese, ali i kao vid terenske nastave.