U Mostaru je u subotu, 17. septembra 2022. godine, održana svečanost hafiske dove novoj hafizi, hafizi Saneli Tabaković. Svečanost je održana u džamiji u Gornjem Zaliku, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Karađoz-begove medrese.

Riječi dobrodošlice na ovu posebnu svečanost iskazao je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

„Zaista je zadovoljstvo prisustvovati ovoj hafiskoj dovi. Kao da je jučer bilo kada smo u ovoj istoj džamiji prisustvovali hafiskoj dovi suprugu naše hafize, a evo u porodici Tabaković već sada imamo tri hafiza. Hvala Bogu imamo takvih primjera u našoj Bosni i Hercegovini da u jednoj porodici imamo više hafiza. To je garant očuvanja islama na ovom prostoru. Čestitam hafizi na ovom velikom poduhvatu. Ovo je velik poduhvat da hafiza, kao majka koja je rodila i odgaja petero djece, nađe vremena da završi hifz Kur'ana. To je zaista fascinantno“ – poručio je magistar Maksumić. 

Svečanosti hafiske dove prisustvovao je veliki broj hafiza koji su svojim učenjem Kur'ana dodatno obogatili sadržaj same svečanosti. Kur'anske odlomke učili su hafizi: Armin Abaza, Aid Tulek, Nezir Šarić, Abdullah Tabaković, Elvedin Tabaković, Jusuf Bećoja i Kasim Čelenka. 

Nakon kur'anskih odlomaka proučenih od strane prisutnih hafiza, džematlijama se obratio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i neko ko je sa hafizom Sanelom Tabaković pohađao Karađoz-begovu medresu kao dio njene 354. ili prve poslijeratne generacije. 

„Iskazujem zahvalnost Allahu, dž.š., na ovom prelijepom poklonu za naš džemat, za našu zajednicu, za naš narod u cjelini. Ovo je poseban dan, pogotovo za porodice Tabaković i Husnić, koje evo danas dobijaju dvostruku krunu. U porodici Tabaković najprije je sin položio hifz 5 godina prije svojih roditelja, što nije pokolebalo roditelje da i oni na putu Kur'ana ustraju i dođu do kraja. Otac Elvedin je prije četiri mjeseca imao hafisku dovu u istoj ovoj džamiji, a koji je izuzetno vrijedan hafiz. Ja sa s njim intenzivno šest mjeseci svaki dan učio i radio i za tih šest mjeseci nikad nisam imao potrebu da ga vratim i da ponovi ono što je trebao da pripremi za taj dan. Pored svih svojih obaveza, poslova, porodice, bio je izuzetno vrijedan dok je došao do krajnjeg cilja. Također, naša Sanela je pored svih obaveza oko porodice i petero djece uspjela hifz privesti kraju. Ja joj čestitam na tome i hafizi Mineli Šarić koja je pripremila za Komisiju za hifz, kao i našem profesoru kurra-hafizu Arminu Abazi koji je, također, jako mnogo vremena uložio na tom putu. Sanelu poznajem 27 godina, još od naših prvih medresanskih dana, kada smo došli u prvu poslijeratnu generaciju Karađoz-begove medrese. Uvijek je bila izuzetnog ponašanja, izuzetnog ahlaka, ja bih rekao kur'anskog ahlaka i evo, njeno znanje, njen ahlak je, možda, odredio da bude nosilac Kur'ana Časnog i da je Uzvišeni pomogao na tom putu kako bi došla do ovog cilja“ – istakao je direktor Karađoz-begove medrese. 

Kraća kur'anska sureta tokom svečanosti proučila je i nova hafiza Sanela Tabaković, dok je hafisku dovu proučio profesor kurra-hafiz Armin Abaza. 

Profesor Gazi Husrev-begove medrese, dr. Elmir Mašić, bio je izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ovoj svečanosti, te je novoj hafizi i uručio hafisku diplomu. 

„Vrhunac u učenju Kur'ana napamet u Bosni i Hercegovini živimo upravo sada. Sada imamo preko 500 hafiza i taj se broj, hvala Allahu, povećava iz dana u dan. Nekada na Komisiji u isto vrijeme imamo po tri-četiri kandidata. Zato, Bošnjaci mogu biti ponosni što vole Kur'an i što ga uče napamet. Zašto je tako velika stvar biti hafiz Kur'ana? Zato što hafiz Kur'ana postaje dio jednog lanca, jednog neprekinutog duhovnog lanca koji seže do Allaha, dž.š. Gospodar svjetova je prvi izgovorio Kur'an. To je Njegov govor. On je podučio meleke Džibrila Kur'anu. Melek Džibril Muhammeda, a.s. On je podučio svoje ashabe, a to se tako prenosilo preko hiljade godina, dok danas, evo, u ovoj našoj lijepoj džamiji, nije došlo do hafize Sanele. Ona je sada na kraju tog lanca, a Allah, dž.š. je na početku. I to ne može svako! To je blagodat od Allaha onima kojima Allah otvori srca i duše da prihvate takvo nešto uzvišeno i veličanstveno. Ova današnja dova, ovaj skup, ova hafiza specifična je po tome što u porodici ima više hafiza. Mi imamo više porodica u Bosni i Hercegovini gdje imamo više hafiza. Evo u porodici Tabaković to su muž, supruga i jedno dijete. Molimo Allaha da i ostala djeca krenu tim putem. Da svi budu hafizi i hafize. Šta nam ovo govori? Da se može, kad se hoće. To nam ova porodica pokazuje“ – rekao je doktor Mašić. 

On je svečanost završio uručivanjem hafiske diplome novoj hafizi, a što je od strane mnogobrojnih džematlija propraćeno učenjem tekbira, te čestitkama.