U Centru za kulturu Mostar je u petak, 16. septembra 2022. godine, otvorena izložba „Blagodarja medresā“, a koju je pripremila Gazi Husrev-begova biblioteka. 
Izložba „Blagodarja medresā“ slikom i riječju prezentira veliku tradiciju i povijest medresā koje djeluju pod okriljem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i savremeni koncept medresā, odnosno škola koje sintetiziraju univerzalne tradicijske vrijednosti i savremenu odgojno-obrazovnu praksu.

Nakon nekoliko bosanskohercegovačkih gradova u kojima je prezentovana publici, izložba „Blagodarja medresā“ stigla je i u Mostar.
Organizator izložbe je Karađoz-begova medresa u Mostaru, dok je pokrovitelj Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Karađoz-begova medresa u Mostaru ovu izložbu priredila je u povodu Dana škole, 18. septembra, i to u godini u kojoj obilježava 465 godina od osnivanja i 27 godina od reaktiviranja svog rada, te u kojoj je ispratila svoju 377. generaciju maturanata i maturantica. 
U ime organizatora, na svečanosti otvorenja izložbe, obratio se profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Na Karađoz-begovoj medresi je, ali i na svim drugim medresama, da prati tokove vremena i da pruži kvalitetno obrazovanje i odgoj generacijama koje dolaze i, ako Bog da, nadamo se da ćemo u toj misiji uspjeti i istrajati. Ako Bog da, ova izložba će od ponedjeljka biti predstavljena i svim našim učenicima, u samoj zgradi Medrese. Nadam se da ćemo ovako svake godine, nekim kvalitetnim projektima, obilježavati Dan škole“ – rekao je profesor Tulek. 

Autori izložbe su Ruhulah Hodžić i Meho Manjgo, uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. U ime autora govorio je Ruhulah Hodžić.

„Na jedan ilustrativan način, izložba podsjeća na priče, ponekad neuobičajene iz povijesti medresā i njenih alumnista, a tako podsjeća i na onu povijesnu borbu učenika za bolje uvjete. Ona podsjeća i na veliki broj drugih priča, podsjeća na značajne alumniste medresā kroz ovih pet stoljeća koliko medrese ovdje postoje i opstoje. Jedan od takvih alumnista iz ovog grada je veliki Mustafa Ejubović-Šejh Jujo. Izložba je razvrstana u pet tematskih cjelina. U prvoj tematskoj cjelini predstavljeni su paneli koji nas vode kroz povijesni razvoj medresā, u drugoj tematskoj cjelini predstavljene su medrese kroz prijašnje komplekse medresā, te izmjene i dopune nastavnih planova i programa, a treća tematska cjelina govori o odlikama odgojno-obrazovnog rada u medresama. Ona predstavlja različite forme vannastavnih aktivnosti, poput sekcija, ramazanskih praksi, medresanskih horova, učeničkih listova i sl. Četvrta cjelina je dio sa profesorima i alumnistima koji su dali poseban doprinos radu medresā, kreiranju koncepata, ideja i odgovora na izazove i probleme posljednjih stotinu godina, a sa kojima se naš narod suočavao. Peta cjelina prikazuje alumniste medresā na različitim fakultetima u Bosni i Hercegovini i svijetu“ – istakao je gospodin Hodžić.

Izložba „Blagodarja medresā“ oslikava svojevrsni hod ili kretanje kroz vrijeme i vraća nas na nastanke prvih medresa u našoj plemenitoj zemlji. O blagodarjima Karađoz-begove medrese u Mostaru i zadužbinama najvećeg vakifa Hercegovine, ali i vakufima hercegovačke kotline općenito, pisao je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski, u svom djelu „Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine“. On se i obratio prisutnima, te izložbu zvanično proglasio otvorenom. 

„Ja izražavam svoje zadovoljstvo što u okviru programā kojima se obilježava Dan Karađoz-begove medrese na repertoaru imamo postavljenu ovu izložbu, a u pripremi naše renomirane ustanove – Gazi Husrev-begove biblioteke. Ta ustanova je višestoljetni čuvar duha bošnjačkog naroda i njegove bogate nematerijalne kulture. Jedan takav dio kulture prezentira se evo večeras ovdje u Mostaru. Večerašnji kulturni događaj na svjetlo dana iznosi samo jedan segment iz bogate riznice našeg ukorijenjenog odgojno-obrazovnog naukovnog sistema koji se realizirao kroz naše medrese, kao ustanove koje baštine tradicionalno islamsko učenje. Zahvaljajući upravo konceptu medresā, oblikovao se ustvari tonalitet razumijevanja i forma prakticiranja islama na ovim našim prostorima“ – poručio je Muftija mostarski. 

Svečano otvorenje izložbe „Blagodarja medresā“ interpretacijom medresanske kaside „Šamije“ upotpunila je maturantica Edina Mujić.

Izložba će od ponedjeljka, 19. septembra 2022. godine, biti postavljena i u atriju Karađoz-begove medrese. 

Foto: Medžida Pehilj