U sklopu odgojnog rada učenici prvog razreda, predvođeni profesorom Meadinom Mrndžićem, razrednim odgajateljom, posjetili su džamiju „Bosanski mudžahidi“, koja se nalazi u neposrednoj blizini Karađoz-begove medrese.
Susreli su se sa profesorom Šefik efendijom Čavčićem, imamom, hatibom i muallimom džemata „Zalik“, na čijem se području i nalazi Karađoz-begova medresa.

Efendija Čavčić je, nakon klanjanja akšam-namaza u srijedu, 14. septembra 2022. godine, upoznao učenike prvog razreda sa historijatom džamije „Bosanski mudžahidi“, te im poručio da su njena vrata i njene prostorije uvijek otvorene za njih, kao novu generaciju naših softa.
Govorio im je i o svom medresanskom školovanju, ali i onome što njima Medresa nudi danas, poručivši im da budu vrijedni i marljivi učenici Karađoz-begove medrese, kako bi uspješno nastavili koračati kroz život i nakon medresanskog školovanja.

„Dobro došli u džamiju ‘Bosanski mudžahidi’. Koristim priliku da vam zaželim dobrodošlicu u Mostar, u Medresu i ovaj džemat. Ovo je džemat u kojem se nalazi jako mnogo ustanova, institucija. Pored Medrese ima još nekoliko srednjih škola, osnovna škola, vrtić, univerzitet. Sve je to na ovoj lokaciji na kojoj od sada i vi boravite. Gledano geografski naša zemlja nije ni mala. Onaj ko prođe kroz Medresu, ima poznanstva u cijeloj domovini. Ima poznanike, kolege školske u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ima prijatelje. Znači, Medresa vas okuplja iz cijele Bosne i Hercegovine i nudi vam priliku da steknete poznanstva sa svojim vršnjacima iz različitih mjesta. To u životu jako puno znači. Osjetit ćete to kroz život. Osjetit ćete da se uvijek možete osloniti na svoje školske kolege, na svoje medresanske prijatelje. Postoje porodice koje su jako vezane za Medresu. Npr. babo je završio medresu, majka je završila medresu, jedno, pa drugo dijete su završili Medresu. To je ta posebna veza sa Medresom, ali to je, također, želja naših roditelja da vežu svoju djecu sa Medresom” - kazao je efendija Čavčić.
Efendija Čavčić je u prvim poslijeratnim godinama bio dio kolektiva Karađoz-begove medrese, a i njegovo dvoje djece je završilo našu školu. Podsjetio je učenike na blagodat vremena i znanja, te preporučio da priliku koju su dobili dolaskom u Medresu maksimalno iskoriste.

“Znanje je jedna posebna blagodat. Gdje god ga nađete, vi ga pokupite. To je obaveza svakog od nas. Dakle, gdje god možemo nešto da naučimo – naučimo. Ne postoji prilika i mjesto gdje ne možemo nešto naučiti, pa čak i od onih najvećih propalica koje vidimo možemo nešto naučiti. Znači, ne postoji mjesto, vrijeme, ni insan od kojeg se ne može nešto naučiti, a posebno u Medresi. Vi imate tu mogućnost, hvala Allahu! Nastojte uvijek u životu biti dio rješenja, a nikako dio problema. Za svaku situaciju postoji rješenje, postoji izlaz. Nešto što će biti olakšavajuće, nešto što će biti ohrabrujuće. I uvijek budite, kao što je i Poslanik, a.s., preporučivao – oni koji olakšavaju, a ne oni koji otežavaju. Uvijek nastojte da u svakoj situaciji gledate korak, dva unaprijed, da iz svake situacije izvučete pouku. Mi imamo tu zadaću da trezveno razmišljamo u životu i da se prema životu i prema svima onima koji nas podučavaju odnosimo sa punim poštovanjem” – poručio je efendija Čavčić. 

Bilo je to ugodno druženje sa vrijednim efendijom Čavčićem kojem se zahvaljujemo za doček i svesrdnu podršku koju svakodnevno pruža učenicima Karađoz-begove medrese.