U sklopu odgojnog rada učenici i učenice prvog razreda sproveli su u utorak, 6. septembra 2022. godine, aktivnost tradicionalna šetnja gradom Mostarom, odnosno edukativnu ekskurziju gradom u koji su došli kako bi u vakufu Karađoz-begovom stjecali znanje i jačali svoj iman.

U okviru te aktivnosti, predvođeni razrednim odgajateljima, profesorima Meadinom Mrndžićem i Saudinom Šehić-Tulek, posjetili su određene znamenitosti grada na Neretvi i upoznali se sa njihovom historijskom pozadinom, njihovim značajem za nas današnje i ovdašnje. Učeći Fatihu na Šehitlucima mostarskim prisjetili su se najboljih sinova Mostara i Bosne i Hercegovine – plemenitih šehida.

Obišli su i prvu zgradu Karađoz-begove medrese, koju je iz dobara svojih, sagradio čuveni i najveći vakif Hercegovine – Karađoz-beg, koja se nalazi uz istoimenu džamiju u samom centru grada. Tradicionalna šetnja nije mogla proći bez posjete Starom mostu, simbolu Mostara, a ona je izazvala poseban osjećaj među učenicima.

Akšam-namaz učenici su obavili u džematu Cernica, a učenice u Nezir-aginoj džamiji. 
Druženje su, nakon akšam-namaza, nastavili u slastičarni “Amir” i restoranu “Misal”, dok su jacija-namaz klanjali u džamiji na Musalli. 

Molimo Uzvišenog da novoj generaciji, 381. po redu, školovanje u Karađoz-begovoj medresi bude uspješno i hairli u svakom smislu! 

Foto: Mahira Bubalo