Karađoz-begova medresa je u petak, 26. augusta 2022. godine, bila domaćin Stručnog usavršavanja odgajatelja angažovanih u medresama Islamske zajednice. Organizator ovog značajnog usavršavanja bila je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

U dijelu svečanog otvorenja Stručnog usavršavanja govorili su: prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i mr. Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

“Misija koju vi obavljate je itekako važna. O njoj se jako mnogo može govoriti. I sam sam bio odgajatelj u Karađoz-begovoj medresi prije par godina i jako dobro poznajem koliko je težak, častan i odgovoran posao kojeg radite. Svi mi znamo kur’anske ajete i hadise Božijeg Poslanika, a.s., koji govore o ovom časnom pozivu. Ja ću navesti samo jedan kur’anski ajet u kojem nas Uzvišeni upozorava i skreće nam pažnju na važnost odgoja samoga sebe, svoje porodice, a naravno u ovom kontekstu, vi imate emanet da odgajate našu mladost u medresama. Uzvišeni kaže: ‘O vi koji vjerujete, brinite se o sebi i o svojim porodicama.’ Ovo je, uistinu, u ovom vremenu jako težak i častan poziv, zato što nove generacije koje dolaze u naše medrese jesu na nekom drugom principu odgoja” – istakao je direktor Karađoz-begove medrese. 

Govoreći o značaju medresa, ali i važnosti odgojnog dijela njihovog rada, magistar Seid Eminović je poručio:
“Odgoj je ono što čini medresu specifičnom i, ja bih rekao, i od društva, i od roditelja, i od učenika prepoznatom odgojno-obrazovnom institucijom. To zasigurno daje dodatni akcenat draži, izazovu i vrijednostima vašega rada, pa možda i težini rada. Ja mislim da je ono što vi radite jedan trajni pečat duhovnosti i ličnosti u kojoj učenici uzrastaju u tome izuzetnom važnom formativnom periodu njihovog života i da će vas se, zasigurno – vas kao odgajatelja, često zbog onog što s njima razgovarate, usmjeravate, dijelite različita iskustva, ponajviše sjećati i u mnogo čemu vam biti zahvalni, nego što će to biti drugim akterima odgojno-obrazovnog procesa.”

O temama iz oblasti odgoja na Stručnom usavršavanju govorili su: mr. Elharun Selimović i prof. dr. Adnan Tufekčić.
Predavači su obradili teme: “Duhovnost kao prediktor ahlaka u ponašanju kod mladih”, “Oblikovanje odgojnih mogućnosti u kontekstu formiranja i razvoja ličnosti učenika” i “Upravljanje stresom u odgojno-obrazovnom procesu”.

Kroz zanimljiva izlaganja, predavači su podstakli i sve prisutne da se aktivno uključe u diskusiju i iznesu svoja promišljanja o obrađenim temama, ali i prenesu vlastita iskustva iz odgojnog rada. 

Stručno usavršavanje je završeno nakon klanjanja džuma-namaza, a bilo je prvo po redu održano u ovakvom obliku.