Ovogodišnja akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uspješno se realizuje već danima, kada se vršila nabavka stoke i veterinarski pregledi, te sve ono što je potrebno kako bi se pripremio dovoljan broj kurbana za one koji podržavaju ovu medresansku akciju. Akcija se nastavlja u danima Kurban-bajrama, kada se vrši klanje kurbana i njihova podjela uplatiocima. 

I ove godine kurbani su nabavljani od naših povratnika, pa su profesori Medrese, na čelu sa direktorom prof. hfz. Aidom Tulekom, obilazili područje Muftijstva mostarskog, te nabavljali stoku za akciju “Kurban za Karađoz-begovu medresu”. 

Akciji se odazvao veliki broj džematlija sa područja Muftijstva mostarskog, ali i iz bošnjačke dijaspore, koji su uplatom kurbana u Karađoz-begovu medresu željeli pomoći pri ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Kao i prethodnih godina, određeni dio kurbana bit će darovan i pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječijih domova, domova za stara i iznemogla lica, koje djeluju u našem gradu i Hercegovini.

Jutros je, 9. jula 2022. godine, nakon klanjanja bajram-namaza, u dvorištu Karađoz-begove medrese žrtvovan kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa.

Žrtvovanju kurbana prisustvovao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, mr. Ilham Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, mr. Dino Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar i mr. Džafer Alić, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar. Tim činom željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, ali i druge vakife Karađoz-begove medrese i naših prostora. 

Akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ nastavlja se tokom danā Kurban-bajrama, kada će uslijedit podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i dijeljenja bajramske radosti sa uposlenicima naše škole.

O navedenoj akciji, direktor Karađoz-begove medrese, profesor hafiz Aid Tulek, govori: 
“Akcija uplate kurbana za Medresu je najznačajnija akcija tokom godine. Njome se obezbijedi potrebna količina mesa za ishranu učenika koji borave u Internatu. Ta količina mesa je itekako dovoljna za cijelu školsku godinu, a što direktno utječe da cijena Internata bude povoljnija za roditelje koji u Karađoz-begovoj medresi školuju svoju djecu.”

Ukazujući na važnost čuvanja vakufa i sjećanja na naše plemenite vakife, što dolazi do izražaja i tokom Kurban-bajrama, ali i akcije “Kurban za Karađoz-begovu medresu”, direktor Tulek poručuje:
“Nosioci vjerskog autoriteta u Mostaru njeguju tradiciju sjećanja na najvećeg dobrotvora Hercegovine – Karađoz-bega, ali i naše druge vakife iz tadašnjeg, ali i ovdašnjeg vremena. Jutrošnjim žrtvovanjem kurbana za Karađoz-bega i ostale vakife, ukazuje se važnost vakufu i vakifima, daje se na značaju nauci, ali se i ukazuje počast čestitim ljudima. To su segmenti koji zapravo čine okosnicu rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.”

Direktor Karađoz-begove medrese je zahvalio svima onima koji su i ove godine podržali akciju “Kurban za Medresu”. 

“Svim džematlijama koji su povjerili emanet klanja kurbana zahvaljujem u ime učenika, kolektiva Medrese i u svoje lično ime, učeći dovu Uzvišenom da vam kurban bude kabul i da vam poveća nafaku, te da vam bajramski dani budu radost i podsticaj za nova dobra djela koja ćete činit u ime Boga. Neka vam je svima Bajram šerif mubarek olsun” – rekao je profesor Tulek.