Svečanom akademijom, a koja je održana u nedjelju, 29. maja 2022. godine, Karađoz-begova medresa je ispratila 377. generaciju maturanata i maturantica.
Akademija je održana u Narodnom pozorištu Mostar, a prisustvovali su joj roditelji, porodice, rodbina maturanata i maturantica, te predstavnici vjerskog, obrazovnog, političkog, javnog i kulturnog života Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Defileom kroz salu Narodnog pozorišta Mostar, intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te učenjem odlomka Časnog Kur'ana od strane maturanta Imada Krhana, otpočela je svečanost kojom je u život što se Istinom zove krenula nova generacija medresanske mladosti. 

Radost zbog uspješno okončanog školovanja još jedne generacije, posebne po uspjesima koje je postigla, ali i karakteristikama odgoja koje je krase, podijelio je sa svim prisutnim profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Uistinu je ova generacija maturanata i maturantica postigla odličan uspjeh u svom školovanju. Njihovo školovanje je obilježila pandemija od njihovog drugog razreda i ja sam siguran da su bile normalne okolnosti da bi oni postigli još više uspjeha. Ali, i ovako su jedna od najboljih generacija koja je završila Karađoz-begovu medresu. Njihov uspjeh će se tek vidjet u nastavku njihovog obrazovanja. Ja sam lično ponosan što sam njihov profesor i njihov direktor, te se nadam da će oni dostojno nositi misiju islama, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine“ – rekao je direktor Karađoz-begove medrese.

On je, čestitajući roditeljima maturanata i maturantica, poručio sljedeće: „Dragi roditelji, vi danas možete biti ponosni na vaše sinove i kćeri koji su obrazovani i, nadasve, odgojeni u ovom teškom vremenu, jer ja ovdje iskreno svjedočim da je ovo izuzetna generacija, odgojena generacija koja ima jedan veliki stepen edeba. Stoga je to, po mom skromnom mišljenju, najveći uspjeh vas i nas i, svakako, vaše djece.“

Čestitku povodom završetka medresanskog školovanja 377. generaciji uputio je i dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.
 
Generaciju koja broji 54 maturanta i maturantice, a među kojima su prvaci na sportskom, debatnim i mnogim drugim terenima, te veliki reprezenti Medrese u njenoj javnoj i kulturnoj djelatnosti, po posljednji put prozvali su njihovi razrednici, koji su, zajedno sa razrednim odgajateljima, svima njima uručili i određene hedije. Nad ovom generacijom maturanata i maturantica bdjeli su profesori: Meadin Mrndžić, Lejla Mušić, Suad Mujakić i Saudina Šehić-Tulek. 

Profesor Meadin Mrndžić je IV A razred, kao njihov razrednik i razredni odgajatelj, prozvao sljedećim redoslijedom: Agović Zejd (Mostar), Bajrektarević Adelisa (Livno), Bakić Elma (Gornji Vakuf), Bećoja Esma (Mostar), Ćosić Mahir (Jablanica), Džiho Amerisa (Mostar), Fazlibegović Abdullah (Sarajevo), Filan Belma (Gornji Vakuf), Kasumović Šejma (Mostar), Krhan Imad (Mostar), Kurtović Begza (Mostar), Mešić Samir (Jablanica), Mičijević Jusuf (Mostar), Mršević Zejd (Sarajevo), Muhibić Lejla (Konjic), Muslija Abdurrahman (Visoko) i Turndažić Hatidža (Sarajevo). 

U ime maturanata, kao Učenik generacije, obratio se Jusuf Mičijević:
„Zadovoljstvo mi je što sam svoje 4 godine proveo u odjeljenju koje je jedno od najboljih odjeljenja ove škole i posebno hvala razredniku koji je bio poput kapetana na našoj lađi uspjeha i našem putu uspješnih. Zadovoljstvo mi je što vam se obraćam kao Učenik generacije, ali iza svakog uspješnog pojedinca stoji još uspješniji tim. To je tim Karađoz-begove medrese! Hvala svima koji su bili dio moga uspjeha i pomogli mi tokom medresanskog puta. Ovo je naš zajednički uspjeh. Hvala vam na svemu! Hvala razrednicima, odgajateljima i hvala svima iz generacije što ste doprinijeli da se danas osjećamo ispunjeno, zadovoljno, sretno, ali u istom trenutku i tužno, jer smo došli do kraja medresanskog puta. Molim Uzvišenog da nas isto ovako okupi, akoBogda, na Sudnjem danu, i uvede u Džennet. Allah vas volio!“

Kao razrednica IV B, posljednju prozivku izvršila je mr. Lejla Mušić: Alić Ali (Konjic), Bushnaq Mohammad (Mostar), Ćehajić Said (Brčko), Ćorić Lejla (Mostar), Dedić Hanan (Mostar), Dilaver Izudin (Duvno), Ibišević Anesa (Brčko), Karamujić Sumejja (Brčko), Maksić Sean (Livno), Nevenović Armin (Prozor), Novalić Merjem (Mostar), Numanović Iman (Sarajevo), Omeragić Abedin (Gornji Vakuf), Sarajlić Sara (Konjic), Sejfić Ahmed (Prozor), Šabanović Midhat (Zavidovići) i Šabić Senad (Prozor). 

Svoju poruku u ime maturantica, a kao Učenica generacije, iskazala je Sara Sarajlić: 
„Dragi profesori, vi ste oni koji ste nam otvarali kapije znanja i mudrosti, usmjeravali nas pravom putu i dali nam krila da dalje letimo ovodunjalučkim stazama, prkosni i ponosni na to što smo Bošnjaci i što smo muslimani. Naučili ste nas pravim i istinskim vrijednostima. Pomogli ste nam u kreiranju našeg bošnjačkog identiteta i naučili da baštinimo i dobro čuvamo sve vrijednosti našeg naroda. Osim profesorima i odgajateljima, zahvalnost dugujemo i našim roditeljima, a koji su nas na tom putu od četiri godine željno iščekivali i ispraćali sa suzama u očima. Dragi roditelji, danas samo budite tu kao što ste bili  i svaki dan do sada, jer napuštajući medresansku porodicu, ponovo se vraćamo u vaše toplo okrilje.“

Kao razrednik IV C, prozivku je izvršio mr. Suad Mujakić: Abboud Šejma (Mostar), Alić Adnan (Kalesija), Alić Enis (Mostar), Bandić Harun (Jablanica), Boloban Nudžejma (Konjic), Brzika Enis (Livno), Demirović Merjem (Konjic), Dragolovčanin Nedžma (Glamoč), Fišić Benjamin (Konjic), Habibija Fejsal (Sarajevo), Hodžić Muhamed (Sarajevo), Husković Ehlimana (Stolac), Podrug Emin (Dubrovnik), Ramić Lamija (Sarajevo), Šemić Almin (Mostar), Šemić Elmin (Mostar), Šošić Medina (Gornji Vakuf), Vila Dalila (Jablanica), Zahirović Idriz (Prozor) i Zuhrić Harun (Čapljina). 

Nakon posljednje prozivke prisutnima se obratio mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese. 

„Karađoz-begova medresa više je od medrese, više je od škole. To potvrđuju i ove sentence Svečane akademije i na koji način ona daje jedan novi impuls kulturnom, vjerskom i općedruštvenom životu našeg grada i Hercegovine u cjelini. Zbog toga je Medresa nešto posebno u Mostaru, uz poštovanje i značaj naših svih drugih medresa i gimnazija čiji je osnivač Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Medresa u Mostaru sa svojom ulogom važan je društveni činilac ovog grada. Važan je faktor ovog grada. Čestitam razrednicima, odgajateljima, profesorima koji su se trudili da nam kroz ulaganje u ovu mladost, izvedu ovu divnu generaciju, a nadasve da nas obraduju ovakvom scenom danas i ovakvim scenarijem danas“ – poručio je Muftija mostarski. 

Na kraju svog obraćanja, mr. Dedović uputio je nekoliko poruka samim maturantima i maturanticama, kazavši: „Oni su dobili dobre, vrijedne temelje ovdje u Medresi. Njih čekaju ozbiljniji, duži putevi u životu. Od vas očekujem da vratite dug našim džematima, medžlisima iz kojih ste došli u našu Medresu. Putevi koji će vas voditi ponudit će vam razne nauke. Hvala Bogu da je tako. Medresa daje široku platformu i nudi različite mogućnosti. Ali, vaše mjesto u našim džematima od ogromnog je značaja. Molim vas da vaša uloga u radu tih džemata i medžlisa bude podržavalačka uloga. Uloga koja doprinosi, koja vraća dug narodu i zemlji kojoj pripadate. Budite svjesni tog emaneta i te činjenice.“

Svečanu akademiju je, izvođenjem medresanskih ilahija i kasida, uljepšao Hor Karađoz-begove medrese, koji je premijerno izveo kasidu „Mladost Medrese“ - himnu 377. generacije, a za koju je tekst napisao profesor Meadin Mrndžić. Za tu kasidu urađen je i spot koji su prisutni mogli pogledati tokom njenog premijernog izvođenja. 

U svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme, prisutnima se obratio prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
On je, govoreći iz ugla maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese, poručio: „Gdje god budemo radili, doprinosit ćemo našoj zajednici, našem narodu i našoj domovini. U Medresi smo naučili da je zahvalnost temeljni sadržaj vjere. Ostat ćemo zahvalni našim profesorima i profesoricama koji su nas učili u Medresi. Bit ćemo i ostat, dragi roditelji, do kraja života zahvalni vama koji nam pružate podršku i ljubav. Naša ljubav prema vama nikad neće prestati. Ostajemo vam do kraja života zahvalni, ali nećemo biti zadovoljni onim kako ste vi i vaše generacije uredili ovo društvo. Mi ćemo imati kritički odnos, pokušat ćemo da uradimo više i ljepše od nas, vjerujući da ćete biti ponosno zbog toga na nas.“

Direktor Karađoz-begove medrese je na kraju Svečane akademije uručio posebna priznanja i nagrade, a dobili su ih: Zejd Mršević i Anesa Ibišević, Ponosi generacije; Sara Sarajlić i Jusuf Mičijević, Učenica i Učenik generacije, 377. generacija – kojoj je uručena vakufnama, jer je svoja materijalna sredstva izdvojila za podršku radu Karađoz-begove medrese, te Muhamed i Zumra Ibišević – roditelji 5 kćeri koje su završile ili pohađaju Karađoz-begovu medresu. Porodici Ibišević uručeno je posebno priznanje kao znak zahvalnosti za dugogodišnje povjerenje i podršku u radu naše škole. 

Svečana akademija, puna emocija i suza koje su se vidjele na licima maturanata i maturantica, njihovih roditelja, razrednika i razrednih odgajatelja, profesora, završena je hair-dovom koju je proučio mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora Medrese za internat. 

Foto: Mirza Garib i Hanan Hujić