U Mostaru je danas, 21. maja 2022. godine, održana svečanost hafiske dove novom hafizu Časnog Kur'ana, hafizu Elvedinu Tabakoviću. 

Svečanost je održana u novoj džamiji u Gornjem Zaliku, u džematu „Zalik“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a selame i riječi dobrodošlice na samom početku uputio je Šefik efendija Čavčić, imam, hatib i muallim džemata domaćina ove značajne svečanosti. 

„Danas je naš džemat bogatiji za još jednog čuvara Časnog Kur'ana. Ja ne mogu kao čovjek i imam ovog džemata, a da ne pomenem, u ovom svečanom trenutku, našeg hafiza Elvedina - ovog tihog i skromnog insana, a kojeg poznajem još od njegovih srednjoškolskih dana. On je prošao kroz mnoge projekte Islamske zajednice kao učenik i student, a sada kao porodičan čovjek je na hizmetu svom džematu i svojoj Zajednici i u svakom slučaju doprinosti, pa i na ovaj najbolji mogući način, napretku naše Zajednice“ – rekao je na početku svečanosti efendija Čavčić. 

 U prelijepom ambijentu novoizgrađene džamije u Gornjem Zaliku, a čije se svečano otvorenje očekuje početkom mjeseca juna tekuće godine, mnogobrojni prisutni mogli su uživati u prelijepim učenjima kur'anskih odlomaka, a kojima su ih počastili hafizi Časnog Kur'ana: Aid Tulek, Armin Abaza, Agan Hamzakadić, Nezir Šarić, Mahir Ramić, Abdullah Tabaković – sin novog hafiza Elvedina Tabakovića i Jusuf Bećoja. 

U ime organizatorā svečanosti, Karađoz-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, obratio se mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam navedenog medžlisa. 

„Ja hafiza Elvedina znam otkako sam došao u Mostar i u Medresu, od prije 24 godine. I za ove 24 godine mogu pred ljudima i na Sudnjem danu posvjedočiti da je to jedan insan od edeba, ahlaka, blagosti, imana i islama. Zato mi je drago da mogu i u ulozi glavnog imama obratiti se s ovog mjesta i čestitati mu na ovom uspjehu koji je postigao. Čestitam hafizu, čestitam njegovom muhaffizu, ovom džematu, porodici posebno i svima vama, jer među sobom imate još jednog čuvara Allahove Riječi. Ja znam da je i hafizova supruga, uz sina koji je već hafiz, na tome putu, i molim Allaha da joj podari snage da i ona to hairli završi i da, akoBogda, budu porodica hafiza u ovom našem džematu i našem kraju“ – poručio je magistar Maksumić.

Pored hafiza koji su učili određene kur'anske odlomke, kraća kur'anska sureta proučio je i novi hafiz, hafiz Elvedin Tabaković, a hafisku dovu proučio je njegov muhaffiz, profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Husein efendije Kavazovića, prisutnima se obratio prof. dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u i prvi imam istoimene džamije u Sarajevu. 

„Hvala Allahu, uvijek je bilo, na ovim našim prostorima, onih koji su bili hafizi, koji su čuvali Allahovu Riječ. U proteklih nekoliko decenija broj hafiza povećao se kod nas u Bosni i Hercegovini.  Hvala dragom Bogu na tome! U 2021. godini je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uspješno položilo hifz 60 kandidata. Pola muškaraca, pola djevojaka, hanuma. Toj armiji čuvara Kur'ana pridružio se i hafiz Elvedin Tabaković koji je sustigao svog sina Abdullaha. Drago mi je da je Islamska zajednica na ovom ovdje terenu dobila još jednog kvalitetnog čuvara Časnog Kur'ana. Ovo je dokaz da Mostar još ide koracima dalje ka uspjehu i da se muslimani ovih prostora sve više bude i da su sve više svjesniji ko su, šta su i zbog čega su na ovim prostorima“ – istakao je, između ostalog, u svom obraćanju profesor doktor hafiz Mensur Malkić. 

On je uputio čestitke novom hafizu, ali i svima onima koji su doprinijeli da hafiz Elvedin uspješno završi hifz:
„Čestitam roditeljima novog hafiza i oni treba danas da budu posebno ponosni, jer se njihov sin, uz njihovg unuka, upisao među one koji su čuvari Časne Knjige. Čestitam i muhaffizu, hafizu Aid efendiji Tuleku, direktoru Karađoz-begove medrese, a koji je preslušavao našeg hafiza. Ja ne znam kako je on, uz sve poslove koje u Medresi ima, pronašao vremena, ali ga je pronašao, da bude od pomoći našem hafizu. Molim Allaha, dž.š., da našeg hafiza Aida uvrsti među odabranike, one koje Poslanik, a.s., hvali u hadisu, kada kaže 'da najbolji među nama jesu oni koji nauče Kur'an i druge njemu podučavaju'. Posebno čestitam našem novom hafizu Elvedinu, uz dovu da mu Kur'an bude vodič na ovom svijetu i šefadžija na Sudnjem danu.“

Doktor hafiz Mensur Malkić je i uručio hafisku diplomu novom hafizu Elvedinu Tabakoviću, tako ga pridruživši plejadi onih koji na prostorima naše lijepe domovine čuvaju Allahovu Vječnu Riječ. 

IZ BIOGRAFIJE HAFIZA ELVEDINA TABAKOVIĆA
Hafiz Elvedin Tabaković rođen je 28. juna 1979. godine u Mostaru. Sin je Bećira i Edine. Završio je Srednju elektrotehničku školu i Ekonomski fakultet u Mostaru. Hifz je počeo učiti u 25. godini života, kada mu je prvi muhaffiz bio kurra-hafiz Dževad Gološ. 

Uz određene pauze na putu hifza, hafiz Elvedin je odluku o tome da sve naučeno kompletira i izađe pred Komisiju za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio u 43. godini života i to je učinio pred profesorom hafizom Aidom Tulekom, direktorom Karađoz-begove medrese, kao njegovim muhaffizom. 

Hifz je pred Komisijom za hifz polagao od 17. do 31. marta 2022. godine. Komisiju su činili: prof. dr. kurra-hafiz Dževad Šošić, prof. dr. hfz. Muhamed Čajlaković, prof. dr. hfz. Dževad Hrvačić i prof. dr. hfz. Abdul-Aziz Drkić.
Uspješnim polaganjem pred Komisijom za hifz, stekao je titulu hafiza Časnog Kur'ana. 
U braku je sa suprugom Sanelom i roditelji su petero djece, od kojih je jedno hafiz Časnog Kur'ana.

Foto: Emrah Hadrović