Maturanti i maturantice 377. generacije Karađoz-begove medrese boravili su u Republici Turskoj, na maturantskoj ekskurziji. 

Maturantska ekskurzija održana je u periodu 11 – 17. maja 2022. godine, a maturante i maturantice na tom putovanju predvodili su njihovi razrednici i razredni odgajatelji, profesori: Meadin Mrndžić, Lejla Mušić, Suad Mujakić i Saudina Šehić-Tulek. 

Putovanje do Republike Turske, tačnije do Istanbula, proteklo je u lijepoj i ugodnoj atmosferi, a posebne čari maturanti i maturantice doživjeli su putujući Istanbulom i upoznavajući njegove znamenitosti. 

Imali su priliku posjetiti najznačanije građevine Istanbula, krstariti Bosforom, upoznati se sa historijom Republike Turske, posjetivši Muzej „Panorama“, Miniaturk, Istanbul Military Museum, Ayasofya džamiju, džamiju Ejub Sultan, Çamlıca džamiju, te još mnoge druge znamenitosti... 
Posebno oduševljenje među maturantima i maturanticama izazvalo je krstarenje Bosforom, tokom kojeg su potekle mnogobrojne medresenske, ali i druge ilahije i kaside sa usana mladosti Karađoz-begove medrese.

Bili su to trenuci u kojima su oživjeli medresanske uspomene, a tokom kojih su oči zarosile ili suze potekle niz lice...
„Nikad ne zaboravite da je priča koja je potekla prije četiri godine, a i u kojoj danas uživate ovdje na Bosforu, potekla iz Mostara i Karađoz-begove medrese i da je to jedna prelijepa priča koju ćete, sigurno je, nositi za cio život. Nastavite je i nakon Medrese pisati u svoje životne bilješke“ – rekao je tom prilikom profesor Meadin Mrndžić, jedan od razrednika i razredni odgajatelj maturanata. 

Emocijama obojeni trenuci posebno su bili posljednje noći maturantske ekskurzije kada je bila priređena i zajednička večera, tokom koje su određene poruke maturantima i maturanticama uputili njihovi razrednici i razredni odgajatelji, ali i sami maturanti. 

„U dubini mene itekako postoji velika ljubav prema svima vama, prema Medresi, prema programu Medrese i prema onom kako je Medresa zamišljena. Želim da vam se zahvalim svima i nadam se da ćemo i dalje ostati tu jedni za druge i zauvijek, kao uspomenu, nositi sjećanje na najljepše medresanske dane. Sama Medresa i ova maturantska ekskurzija su zapravo jedna pravo lijepa priča, a koja će definitivno ostat tokom cijelog života u našim sjećanjima i posebne emocije su one koje budi Medresa u nama. Hvala vam na svemu, hvala razrednicima, odgajateljima i hvala svima iz generacije što ste doprinijeli da se danas osjećamo ispunjeno, zadovoljno, sretno, ali u istom trenutku i tužno, jer smo došli do kraja medresanskog puta. Molim Uzvišenog da nas isto ovako okupi, akoBogda, na Sudnjem danu, i uvede u Džennet. Allah vas volio“ – rekao je maturant Jusuf Mičijević. 

Svoje emocije nisu krili ni drugi maturanti i maturantice... 
„Četiri godine su baš brzo prošle. Ovo medresansko putovanje izgledalo je kao jedna sedmica. Sada kada smo sve to prošli, vraćaju se ti trenuci u sjećanje... Još ne mogu da vjerujem da završavamo Medresu. Još uvijek vjerujem da ćemo u septembru ponovo pakovati kofere i doći ponovo u Mostar, ali znamo da to neće više tako biti. Medresa nas je izgradila kao ličnosti, kao one koji su usmjereni na Pravi put... Zahvalna sam ovim divnim ljudima oko nas. Mislim da smo imali tu blagodat da upoznamo naše razrednike i razredne odgajatelje i one koji su nas bodrili na medresanskom putu. Znam da ćemo ih se sjećati i nositi kao lijepu uspomenu“ – poručila je maturantica Sara Sarajlić. 

Da Medresa ostaje u životima njenih maturanata i maturantica i nakon završenog školovanja, potvrdila je jedna od maturantica.

 „Ono što sigurno znam jeste da ću još više, po završetku svog medresanskog školovanja, dolaziti u Medresu i biti na usluzi svojoj školi. Jer, tu sam upoznala dobre ljude, plemenite profesore i odgajatelje i jednu vrijednu generaciju kojoj mi je čast pripadati. Hvala vam na svemu, na svim uspomenama koje smo stekli tokom protekle četiri godine“ – kazala je maturantica Dalila Vila. 
Svoje poruke uputili su i razrednici i razredni odgajatelji, oni koji su četiri godine bdjeli nad 377. generacijom mladosti Karađoz-begove medrese. 

„Evo došlo je vrijeme da se ispraćamo, da mi, kao vaši razrednici, ispraćamo vas u onaj teži, komplikovaniji svijet. Bilo mi je drago družiti se četiri godine sa vama, drago mi je i što smo se družili na ovoj maturantskoj ekskurziji. Ovo će biti nezaboravno druženje, gledano iz moje perspektive“ – istakao je profesor Suad Mujakić.

Osjećanja nije krila ni profesorica Lejla Mušić, koja je poručila:
„Svaka generacija koja odlazi odnese dio nas, a i mi dio vas ostavljamo sa sobom. Naše karaktere, naše živote, naše odgovornosti, sva vaša iskušenja dijelimo zajedno jedni sa drugima tokom medresanskog puta. Ono što smo znali i ono što smo mogli, mi smo vam to od srca pružili.“ 

Razredna odgajateljica maturantica, profesorica Saudina Šehić-Tulek, osvrnula se na medresanske godine još jedne generacije, kazavši:
„Hvala vam na ovom druženju tokom ekskurzije, ali i medresanskom druženju tokom četiri protekle godine. Lijepo se družiti s vama. Voljela bih da vam životne smjernice i u buduće budu Kur'an i Sunnet, da uvijek budete na Pravom putu i da ustrajete u svojim ciljevima i željama.“ 

Tokom boravka na maturantskoj ekskurziji, maturanti i maturantice, njihovi razrednici i razredni odgajatelji posjetili su pobratimsku medresu, Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi. Dočekale su ih učenice navedene medrese, profesori, kao i direktorica Ebru Boyraz, te im uručili prigodne poklone. 
Sliku Starog mosta u ime Karađoz-begove medrese domaćinima je uručio profesor Suad Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat.

Pri povratku sa ekskurzije, maturanti i maturantice mogli su uživati u ljepotama grada Edirne, te se upoznati i sa njegovim znamenitostima, upotpunivši tako mozaik uspomena koje nose iz Republike Turske...