Naši učenici i ovog ramazana diljem Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, obavljaju ramazansku praksu i realizuju mnogobrojne aktivnosti sa svojim džematlijama.

Učenik trećeg razreda Karađoz-begove medrese, Imran Mezit, ovogodišnji ramazan provodi u Norveškoj, u bošnjačkim džematima Lyngdal i Vestfold (Sandefjord).

Džematlije sa područja Lyngdala su za potrebe ramazanskih aktivnosti ove godine iznajmile salu u tom mjestu i u njoj se od petka do nedjelje organizuju zajednički iftari, te obavljaju teravih-namazi.

Ostalim danima, Imran boravi u Sandefjordu, gdje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj djeluje Bošnjački kulturni centar, a u kojem dužnost imama obavlja njegov otac, Edin ef. Mezit. Tu je Imran imao priliku prisustvovati većim okupljanjima džematlija, predvoditi teravih-namaze, te biti gost na omladinskom iftaru.

Inače, Imran je ovog ramazana ušao u anale Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj kao prvi Bošnjak koji je rođen u Norveškoj, a koji je predvodio teravih-namaze u nekom bošnjačkom džematu u ovoj skandinavskoj zemlji.

Imran kaže da je zbog toga sretan i ponosan, te da mu je veoma interesantno vidjeti kako se u državi u kojoj nema toliko muslimana naši Bošnjaci okupljaju u svojim mesdžidima i klanjaju teravije, trudeći se, također, zadržati duh islama u svojim kućama i porodicama.

“Naročito je lijep osjećaj družiti se u Norveškoj sa mladim Bošnjacima i Bošnjakinjama, mojim vršnjacima. Iako oni pripadaju generaciji koja se po mnogo čemu razlikuje od svojih roditelja, među njima ima dosta onih koji praktikuju svoju vjeru i vole razgovarati i učiti o njoj” – rekao je Imran Mezit.