U petak je, 22. aprila 2022. godine, priređen iftar za socijalno ugrožene osoba sa područja Mostara. Domaćin iftara bila je Karađoz-begova medresa, a organizator Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Zajedničkom iftaru u restoranu Karađoz-begove medrese prisustvovale su džematlije iz različitih džemata sa područja Mostara, a u ime organizatora prisutnima su se obratili mr. Suad Mujakić, koordinator Ureda za društvenu brigu za područje Muftijstva mostarskog i mr. Emina Bešlija, stručna saradnica za koordinaciju i raspodjelu u Uredu za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Sve vas srdačno selamim i prenosim vam selame mr. Salem efendije Dedovića, muftije mostarskog, te prof. hfz. Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese, čijim smo zajedničkim snagama, uz naš Ured za društvenu brigu, priredili jedan ovakav iftar. Htjeli smo da se u ovom mubarek mjesecu sastanemo i s vama i da u vaše živote unesemo bar trenutak radosti. Ramazan je svakako mjesec u kojem treba na licima insana izmamljivati osmijeh, a mi se nadamo da smo to ovakvom gestom večeras kod vas učinili“ – rekao je mr. Mujakić, koordinator Ureda za društvenu brigu za područje Muftijstva mostarskog.

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već osmu godinu distribuira prehrambene pakete diljem naše domovine i uručuje ih osobama u potrebi. Navedeni ured to čini i ovog ramazana, a zajednički iftar u Karađoz-begovoj medresi za socijalno ugrožene osobe bio je lijepa prilika da im se dodjele i prehrambeni paketi u ovom mubarek mjesecu. 

„Posebno nam je zadovoljstvo što smo večeras ovdje sa vama, što smo došli iz Sarajeva da iftarimo zajedno. Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice je, putem donatora i Fonda Bejtu-l-mal obezbijedio sredstva da urpiliči ovaj iftar, uz saradnju sa Muftijstvom mostarskim i Medžlisom Islamske zajednice Mostar. Svi vi znate da Rijaset Islamske zajednice, odnosno Islamska zajednica generalno poklanja posebnu pažnju ovoj kategoriji – kategoriji sa malim primanjima, osobama u teškoj materijalnoj situaciji, pa i na ovaj način želimo tu pažnju iskazati, priređujući jedan ovakav iftar“ – poručila je mr. Emina Bešlija, koja se, ispred Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i direktora Ibrahima Malanovića, obratila prisutnima. 

Nakon zajedničkog iftara prisutnima su uručeni prehrambeni paketi, a dodjelu je izvršila Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Sa ovakvom aktivnosti, kakva je, shodno riječima organizatora, najprije priređena u Mostaru, Ured za društvenu brigu nastavlja do kraja ramazana, ali i nakon ovog mubarek mjeseca, kada će ovaj značajan ured koji djeluje pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastaviti sa pomaganjem socijalno ogruženih osoba u našem okruženju i našoj domovini.