Karađoz-begova medresa i ove godine, tačnije tokom mjeseca ramazana, posjećuje sve medžlise Muftijstva mostarskog i susreće se sa glavnim imamima, imamima i Bošnjacima u tim krajevima. Posebno su vrijedne posjete povratničkim medžlisima i džematima, gdje su glavni imami i imami, te nekolicina Bošnjaka koja se vratila na svoja ognjišta, nosioci svih vjerskih, kulturnih, obrazovnih, humanitarnih i mnogih drugih aktivnosti i poslova. 

Proteklog vikenda, 9. i 10. aprila 2022. godine, Karađoz-begova medresa je posjetila Medžlis Islamske zajednice Glamoč i Medžlis Islamske zajednice Livno. 
Naime, profesori Meadin Mrndžić i Lejla Mezit upriličili su posjete navedenim medžlisima, u ime Karađoz-begove medrese i Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog.

Tim povodom, u subotu je, 9. aprila 2022. godine, upriličen zajednički iftar u Kulturno-edukativnom centru Medžlisa Islamske zajednice Glamoč za džematlijke tog medžlisa, a na kojem je bila prisutna mr. Lejla Mezit, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog. 

Magistrica Mezit je prije iftara održala i predavanje za džematlijke Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, tokom kojeg je govorila o ramazanu kao mjesecu Božije Knjige – Kur'ana, te ramazanu kao prilici za što više druženja sa Časnim Kur'anom. Istakla je magistrica Mezit i značaj dove u ramazanskim danima i noćima, te dove općenito, a koja je najjače oružje vjernika. 

Teravih-namaz je klanjan u Gradskoj džamiji, u centru Glamoča, a predvodili su ga Muhamed efendija Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, ramazanski imam Abdusamed Dragolovčanin, učenik 2. razreda Karađoz-begove medrese, te profesor Meadin Mrndžić.

Nakon klanjanja teravih-namaza velikom broju prisutnih džematlija obratio se Muhamed efendija Dragolovčanin, koji je istakao vrijednost ramazanskih trenutaka, te zahvalio musafirima iz Karađoz-begove medrese na posjeti. 

Džematlijama se obratio i profesor Meadin Mrndžić, koji je, u ime Karađoz-begove medrese, zahvalio što kroz zekat na poljoprivredne proizvode, akciju kurbana za Karađoz-begovu medresu, ali i kroz upis djece u Medresu, podržavaju rad najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Druženje sa džematlijama, Bošnjakinjama i Bošnjacima Glamoča, nastavljeno je do samog sehura, a to je bila prilika da o ramazanskim aktivnostima, ali i životu Bošnjaka u Glamoču, porazgovaramo sa Muhamed efendijom Dragolovčaninom, njegovom suprugom Elmazom, te djecom, ali i drugim Bošnjacima ovog kraja. 

Muhamed efendija je u Glamoč došao 1998. godine i od tada vrši dužnost imama i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, ali i vrijedno doprinosi cjelokupnom životu Bošnjaka Glamoča. Uz njega je na tom putu, pokrećući mnogobrojne aktivnosti, njegova supruga Elmaza, ali i njihovo troje djece, od kojih Nedžma i Abdusamed pohađaju 4. odnosno 2. razred Karađoz-begove medrese. 

Mnogobrojni su vrijedni projekti urađeni u Glamoču u proteklom periodu, a, kako ističe Muhamed efendija, ono na šta je posebno ponosan, jeste izgradnja Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. 

Centar je otvoren 2019. godine, a predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih objekata izgrađenih u posljednjih 25 godina u Glamoču. 
Izgradnja jednog takvog centra realizovana je zahvaljujući naporima rukovodstva Medžlisa, glavnog imama Muhamed efendije i predsjednika Arifa Kovačevića, a kasnije i svih onih koji su, kao donatori, ugradili sebe u to lijepo zdanje u centru Glamoča.

Pored izgradnje Centra, u posljednje vrijeme radilo se i na izgradnji Malkoč-begove džamije, te uređivanju harema na području Glamoča, ali i mnogim drugim projektima.

Kada su u pitanju ramazanske aktivnosti, one se realizuju u tri džemata. U Gradskoj džamiji, gdje se klanjaju dnevni, teravih i džuma-namazi, izvodi mektebska pouka i realizuju ostale aktivnosti, te u džematu Kovačevci, gdje ramazansku praksu obavlja Abdusamed Dragolovčanin, softa Karađoz-begove medrese, kao i u džematu Vidimlije. 

Mnogobrojne aktivnosti realizuje i Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, a koje vrijedno priprema, zajedno sa Bošnjakinjama Glamoča, muallima Elmaza Dragolovčanin.
Uz redovne časove sufare i Kur'ana, Aktiv organizuje različita predavanja, mevludske programe i ostale vidove korisnih aktivnosti. 

Jedna od ramazanskih i vrijednih aktivnosti svakako je bila gostovanje mr. Lejle Mezit, koordinatorice Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog. To je bila prilika za jedan poseban susret žena, Bošnjakinja, u Glamoču, a koji je izrodio i neke nove zaključke i usmjerenja ka drugim i novim aktivnostima.

Posjeta profesora Karađoz-begove medrese Glamoču bila je lijepa prilika za susret sa našim ljudima toga bosanskohercegovačkog kraja, a koliko je prijala najbolje su pokazali naši domaćini koji su musafirima ukazali veliko gostoprimstvo i takav boravak u Glamoču, koji može, a to i hoće, ostati samo kao najljepša uspomena.

Nakon posjete Glamoču, profesori naše škole posjetili su i Livno, gdje je za Bošnjakinje Livna magistrica Lejla Mezit održala predavanje, te je organizovan zajednički iftar. 

Vrijedni domaćini u Livnu bili su Mahir efendija Kevrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno i muallima Šejla Mujić-Kevrić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Livno.

Svoje gostoprimstvo i veliku radost što je organizovan jedan takav vid posjete i saradnje iskazali su naši domaćini, ali i vrijedne Bošnjakinje, koje su nedjeljnu ramazansku noć učinile posebnom. 
One su to učinile svojim lijepim glasovima, učeći ilahije i kaside, upoznavanjem musafira sa znamenitostima Livna, ali i kroz druge aktivnosti. 

Zahvaljujemo našim domaćinima u Glamoču i Livnu na gostoprimstvu, moleći Uzvišenog da ih neizmjerno nagradi najljepšim nagradama na oba svijeta!