Maturanti Karađoz-begove medrese su ove godine na obaveznoj ramazanskoj praksi u džematima diljem Bosne i Hercegovine, ali i u drugim zemljama.

Uz njih, shodno potrebama džematā, ramazansku praksu obavljaju pojedini učenici trećeg, ali i drugog razreda Karađoz-begove medrese. Oni su tokom mubarek ramazana na usluzi svojim džematlijama i svome narodu, sprovodeći različite ramazanske aktivnosti. 

Naše maturante i učenike trećeg i drugog razreda možete zateći na obavljanju ramazanske prakse u Mostaru, Duvnu, Livnu, Trebinju, Glamoču, Čapljini, Jablanici, Konjicu, Travniku, Podveležju, Sarajevu, Prozoru, Nevesinju, Drežnici, Gornjem Vakufu, Visokom, Blagaju, Sapna. 
Pored navedenih bh. gradova, četiri naša učenika ramazansku praksu obavljaju u Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Srbiji. 

Maturant Emin Podrug ovogodišnji ramazan provodi u Irskoj, kao ramazanski imam u bošnjačkom džematu u Dublinu. 

„Ramazanske aktivnosti u ovom gradu odvijaju se u više džemata podijeljenih po nacijama, tako da, pored našeg bošnjačkog, nalazi se i arapski džemat sa kojim blisko sarađujemo i imamo dobru komunikaciju, kao i sa još dva džemata u centru grada“ – govori o ramazanskim aktivnostima u Dublinu maturant Emin. 

Navodeći aktivnosti koje se odvijaju u džematu u kojem je on ramazanski imam, Emin dodaje:
„Naš džemat broji stotinjak članova od kojih većina živi u blizini mesdžida. Trenutno nemaju stalnog imama, pa ja obavljam sve imamske poslove. Osim dnevnih namaza i teravih-namaza u džematu se obavlja i džuma-namaz. Vikendom se održava mekteb za djecu, a nakon toga i sufara za sve uzraste. Sa džematlijama sam se jako brzo uklopio, jer su to dobri i osjećajni ljudi. Rade i trude se da njihov džemat, kroz različite aktivnosti, živi tokom cijele godine, a posebno sada u mubarek ramazanu.“

Govoreći o tome kakav je osjećaj biti na ramazanskoj praksi izvan svoje domovine, ali sa svojim narodom, Emin kaže: 
„Osjećaji koji se bude u jednom srednjoškolcu dok predvodi namaze u ovom mubarek mjesecu Bošnjacima koji su na drugom kraju Evrope i mnogo, mnogo kilometara udaljeni od kuća u kojima su rođeni, neopisiv je i djeluje nestvarno. Stoga je velika čast biti imam našim Bošnjacima ovdje i učiniti im ramazanske dane posebno lijepim i punim raznovrsnih aktivnosti.“

Eminu i našim Bošnjacima u Irskoj želimo mubarek ramazan, uz želju da im ovaj mjesec donese svako dobro, a mi ćemo u narednim danima donijeti još priča sa terena, od naših učenika – ramazanskih imama.