Menadžment Karađoz-begove medrese je sinoć, 4. aprila 2022. godine, posjetio Medžlis Islamske zajednice Stolac i organizovao zajednički iftar za imame i vjeroučitelje sa područja Stoca i Čapljine.

U prediftarskom vremenu održan je i radni sastanak sa glavnim imamima, imamima i vjeroučiteljima Stoca i Čapljine, a na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj i budućoj saradnji Karađoz-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Stolac, kao i Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

U uvodnom dijelu sastanka, prisutnima se, u ime domaćina, obratio Mersed efendija Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac. 

„Ova posjeta je jedno osvježenje i jedna podrška našem radu. Medresa ima jako važnu ulogu za Bošnjake na ovim prostorima, a to je da su oni ustanova, odnosno kuća koja prima našu djecu nakon osnovne škole, kako bi nastavila dalje putem vjere, putem morala i svega onoga što je pozitivno i vrijedno. I ovaj sastanak je prilika da ojačamo saradnju Karađoz-begove medrese i naših medžlisa, da u ovim ramazanskim danima zajednički doživimo tu radost ramazana i blagodati njegove, te da uradimo nešto korisno za zajednicu. Ovdje smo da damo prijedloge kako da naš rad bude bolji, kako da naša saradnja bude na korist svih nas i našeg naroda“ – poručio je efendija Šabanović. 

Delegaciju Karađoz-begove medrese činili su: prof. hfz. Aid Tulek, direktor; Almir Potur, sekretar; mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za internat i prof. Meadin Mrndžić. 

„Kao i prethodnih godina, naši profesori obići će sve medžlise Muftijstva mostarskog tokom ramazana, ali ove godine željeli smo da napravimo i jedan sastanak prije iftara i druženje sa imamima i vjeroučiteljima ova dva medžlisa. Ovdje smo da unaprijedimo našu saradnju, te da vam prezentujemo određene detalje iz rada Karađoz-begove medrese, a koje, možda, niste poznavali. Imami i vjeroučitelji su glavna podrška i glavni oslonac u radu Medrese, u šta smo se mnogo puta uvjerili“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese. 

Svoja izlaganja na određene teme imali su profesori Meadin Mrndžić i Suad Mujakić, a nakon kojih je razvijena korisna diskusija, u koju su se uključili svi prisutni.

Profesor Mrndžić je, kao predsjednik Organizacionog odbora za promociju Medrese, govorio o prezentaciji rada Medrese u javnosti, te organizovanju različitih aktivnosti kojima će biti promovisan upis u prvi razred Karađoz-begove medrese, ali i organizovan tradicionalni „Vikend u Medresi“ za učenike devetog razreda osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona.

O akciji „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ govorio je magistar Mujakić, upoznavši prisutne sa načinom i realizacijom same akcije, te njenom važnosti, a koja uveliko pomaže i rad Medrese, ali i školovanje učenika i učenica u najstarijoj odgojno-obrazovnoj instituciji u Hercegovini. 

Ovakve vrste posjeta i sastanaka Karađoz-begova medresa organizovat će i na području drugih medžlisa Muftijstva mostarskog u narednim danima ramazana.