Ramazan 1443. hidžretske godine ušao je sa akšam-namazom u petak, 1. aprila 2022. godine, u kuće svih onih koji se raduju ovom mubarek mjesecu i koji žele u njegovim odabranim danima i noćima steći Allahovu milost, oprost i zadovoljstvo. 

U najjužnijem gradu Bosne i Hercegovine, Trebinju, ramazan je dočekan sa radošću i ushićenjem. Dolazak ovog mubarek mjeseca u dom porodice Fazlagić unio je posebnu radost. 
Najmlađi njeni članovi, Naila i Harun, posebno su se obradovali ramazanu, ali i prvom teravih-namazu, kojem su prisustvovali u Osman-pašinoj džamiji. 

Naila i Harun, osim što su se obradovali dolasku ramazana i klanjanju teravih-namaza, raduju se i učenju mukabele, koju će i ove godine, uz svog babu hafiza Sadika i softu Midhata Šabanovića, maturanta Karađoz-begove medrese i ramazanskog imama, učiti u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, te je emitovati i online putem, kako bi mukabelu mogli pratiti i Trebinjci i Trebinjke izvan Trebinja. 

Njih dvoje će, uz sve školske obaveze, ramazanske dane sa svojim roditeljima,  babom hafizom Sadikom i majkom Sabinom provoditi u postu, obavljanju dnevnih namaza u džematima Medžlisa Islamske zajednice Trebinje,  te prisustvovati zajedničkim iftarima koji će biti organizovani za Bošnjake Trebinja. 
Inače, Naila pohađa peti, a Harun četvrti razred osnovne škole, kao i časove Islamske vjeronauke koje im drži njihov babo, hafiz Sadik efendija Fazlagić.

Hafiz Sadik je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i nastavnik Islamske vjeronauke u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“. O ramazanskim aktivnostima u Trebinju, hafiz Fazlagić govori: „Teravih-namazi obavljat će se u Osman-pašinoj džamiji ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom, dok će se petkom, subotom i nedjeljom obavljati u Sultan Ahmedovoj džamiji. Teravih-namazi će se radnim danima klanjat i u ostalim džematima Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, a to su džemati: Pridvorci, Mostaći, Grančarevo, Župa, Zasad, Dživar, Lastva i Skočigrm. Džuma-namaz će se obavljat u Osman-pašinoj džamiji, dok će se mukabela učiti u istoj džamiji, nakon podne-namaza. Bit će emitovana uživo putem Facebook stranice Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.“

Pored navedenih aktivnosti, Medžlis Islamske zajednice Trebinje organizovat će i druge prigodne aktivnosti tokom mubarek ramazana.

„U povodu 17. i 27. noći mubarek ramazana bit će organizovane mevludske svečanosti, dok će povodom Dana oslobođenja Mekke Medžlis Islamske zajednice Trebinje biti domaćin centralnog ramazanskog programa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Programu će prisustvovati predstavnici Rijaseta, kao i Muftijstva mostarskog, na čelu sa magistrom Salem efendijom Dedovićem, muftijom mostarskim“ – rekao je hafiz Fazlagić. 

Prvi teravih-namaz ramazana 1443. hidžretske godine u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju klanjalo je oko dvadesetak džematlija, a kojima su se prije i nakon teravih-namaza obratili hafiz Sadik Fazlagić i profesor Meadin Mrndžić, profesor u Karađoz-begovoj medresi. 

Oni su u svojim obraćanjima podstakli džematlije da ramazanske dane i noći iskoriste, provodeći ih u ibadetu i želji da zasluže oprost, milost i zadovoljstvo Gospodara svjetova, te im čestitali nastupanje mubarek ramazana u ime Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i Karađoz-begove medrese. 

Inače, saradnja Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i Karađoz-begove medrese traje već godinama, a kroz realizaciju različitih projekata vjerskog, kulturnog i humanitarnog karaktera na području Trebinja, čime se pruža podrška Bošnjacima Trebinja u njihovom bivstvovanju na svom stoljetnom topraku.

Stoga je Karađoz-begova medresa prvu noć ovogodišnjeg ramazana bila sa Bošnjacima Trebinja i upravo iz najjužnijeg grada Bosne i Hercegovine krenula u ramazanske zijarete ostalim medžlisima Muftijstva mostarskog.