U sklopu manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ realizovan je još jedan sadržaj. Naime, u Centru za kulturu Mostar je u ponedjeljak, 28. marta 2022. godine, održana promocije knjige „Ramazanska putokazja“, autora Meadina Mrndžića, razrednog odgajatelja i jednog od ovogodišnjih razrednika maturanata. 

O knjizi „Ramazanska putokazja“ govorili su prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese,  profesor Šefko Tinjak, profesor povijesti islama i fikh-imameta u Karađoz-begovoj medresi, mr. Ilham Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, te autor. 

„Ova ideja nastanka knjige je najkorisnija za učenike Medrese, odnosno mogu slobodno kazati medresā. Jer je profesor na jedan lijep i originalan način prikupio vazove koji se mogu upotrijebiti tokom mjeseca ramazana svaku noć, ramazanske hutbe, bajramsku hutbu i sve one tekstove i dove koje jedan učenike medrese tokom ramazanske prakse treba kada su u pitanju organizacije svečanosti mevluda i sl. Ranije nismo imali jednu ovakvu knjigu i zato su 'Ramazanska putokazja' zaista jedna vrijedna i potrebita knjiga za sve nas, a posebno za učenike Medrese. Posebno sam sretan što je Medresa izdala ovo djelo, autora Meadina Mrndžića, a naš kolega autor je stub i oslonac Karađoz-begove medrese. On je to za nas, za menadžment, za naše profesore, za naše učenike i sve što treba za naše učenike i za našu Islamsku zajednicu, naš Meadin je uvijek tu“– rekao je profesor Tulek, obraćajući se velikom broju prisutnih, a u ime domaćina i organizatora promocije. 

Recenzent knjige „Ramazanska putokazja“, profesor Šefko Tinjak, istakao je značaj jednog ovakvog djela koje može koristiti svim čitaocima, a najviše učenicima medresā tokom boravka na ramazanskim praksama, i sam se prisjećajući svojih ramazanskih praksi, te težine posla koju softe imaju tokom boravka u ramazanskim džematima.

„Ja sam presretan, zaista. Bio sam presretan i prošle godine kada mi je Meadin rekao da budem recenzent ove knjige. Ja nisam vičan peru, ali sa zadovoljstvom sam prihvatio taj poziv. Kolika je važnost ove knjige, nemoguće je reći i opisati. Ja ću to usporediti sa svojom ramazanskom praksom, koja je bila 70. godina 20. stoljeća, kada sam kao učenik drugog razreda medrese krenuo na ramazansku praksu. Nemamo knjiga. Imali smo samo nešto malo literature za pomoć izvršavanja ramazanske prakse. Tako mi je protekla ta prva praksa. Trebalo je proći puno vremena i mnogo odvažniji i mnogo iskusniji, pa i peru vičniji ljudi nisu se usudili da napišu i prirede ovakvo nešto kao što je to Meadin uradio.“ – istakao je profesor Tinjak. 

Kolika je vrijednost „Ramazanskih putokazja“, profesor Tinjak je pojasnio riječima:
„Znam da je mladost Medrese sada u daleko boljoj poziciji nego onda kada sam ja išao na svoje ramazanske prakse. Imaju ovu knjigu, daleko su u boljoj poziciji i imaju više nas, profesora, koji im mogu pomoći na tome putu. Ova knjiga koju je Meadin pripremio je za svakog; za učenike Medrese, za imame, za sve one koji nisu u našoj branši, jer ova knjiga nije samo da se ima u kući, ova knjiga sadrži puno kur'anskih ajeta, hadisa, poruka. Svaki dan pročitati jednu poruku i o njoj razmišljati, to je jedno duhovno bogatstvo koje nam nudi ova knjiga.“

Svoja promišljanja o „Ramazanskim putokazjima“ iznio je, tokom promocije, i magistar Ilham Puce, koji je i recenzent djela.  

“Nije uobičajeno da profesor bosanskog jezika napiše knjigu o ramazanu iz, možemo reći, perspektive teologa. Međutim, oni koji autora ove knjige poznaju, znaju da je riječ o svestranoj, marljivoj i pedantnoj osobi, dugogodišnjem ramazanskom imamu na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar i hatibu džamije u Egipatskom selu, ali i prepoznatljivom licu kada je u pitanju kreiranje i moderiranje različitih vjersko-kulturnih programa i sadržaja. Sve to je jedno dragocjeno iskustvo koje je uveliko doprinijelo pisanju ovog djela. Drago mi je što je prva promocija knjige organizovana upravo večeras, samo par dana uoči mjeseca ramazana, kojeg s radošću iščekujemo” – poručio je magistar Puce. 

Magistar Puce se osvrnuo i na stil i jezik knjige, te na određene poruke iz knjige koje su na njega ostavile poseban dojam, ističući:

“Jezički stil kojim se u ovoj knjizi služi autor, jasan je i razumljiv, iako se radi o djelu sa teološkom tematikom. Kroz ovo djelo, a to sam i u recenziji napisao, pokazuje se i njegova ljubav prema bosanskom jeziku, što je njegova primarna naučna oblast. U drugoj po redu ramazanskoj poruci, govoreći o ramazanu, autor ističe, da je to 'oaza vjernikove duhovnosti, njegovog poleta i želje da bude bolji vjernik'. U ovih nekoliko riječi je vidljivo šta autor želi pobuditi kod onog koji čita ramazanske poruke ove knjige. On naglašava potrebu izgradnje duhovnosti i potiče na proaktivno, korisno djelovanje, a sve s ciljem da čovjek postane bolji vjernik. To, uostalom, i jeste glavna čovjekova misija i svrha njegovog stvaranja i postojanja na zemlji i na ovom prolaznom svijetu, da bude Allahu Uzvišenom pokoran.“

Magistar Salem ef. Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese,  rekao je da je autorov izraz u “Ramazanskim putokazjima” odraz slijeđenja kur’anske Upute da se na put Vjere poziva najljepšim jezikom, punim ljubavi, mudrosti i iskrenosti.

“Naš autor, mueddib i muderris Karađoz-begove medrese, Meadin, pristupa kur’anskom nepreglednom bogatstvu riječi i izraza tako što slijedi put lijepe riječi i lijepog kazivanja. On je profesor bosanskog jezika. Lijepim, lahkim i jednostavnim ramazanskim dersovima (kazivanjima) u ovoj knjizi pokazuje brigu i ljubav prema bosanskom jeziku. On kazuje i piše rafiniranim, kultiviranim jezikom. Njegov izraz u 'Ramazanskim putokazjima' odraz je slijeđenja kur’anske Upute da se na put Vjere poziva najljepšim jezikom, punim ljubavi, mudrosti i iskrenosti. Zahvaljujući daru i mogućnostima jezika čovjek je, u odnosu na sva druga Božija stvorenja, i biće prošlosti i biće budućnosti. U jeziku se čovjek sjeća, ima svoje uspomene, arhivira i prenosi dostignuta znanja iz različitih oblika ljudskog duha, zahvaljuje se Bogu na neizmjernim dunjalučkim darovima, uspostavlja tradiciju, ali i, u isto vrijeme, nastoji, u skladu s Božijim zadovoljstvom, planirati ličnu i zajedničku budućnost” – rekao je Muftija mostarski. 

Pojašnjavajući i sam autorovu ideju nastanka i značaj jednog ovakvog djela, magistar Dedović je, također, istakao:

“Ovo štivo nastaje kao plod višegodišnjeg predanog rada na poslovima odgoja u internatu Karađoz-begove medrese, gdje uočava nasušnu potrebu da se njegovi učenici –mlade softe, što bolje pripreme za njihovu praktičnu nastavu-ramazansku praksu, koja je najzahtjevniji dio Medresinog programa, jer učenike stavlja u ulogu predvodnika u džematima od kojih se očekuju odgovori na brojna pitanja ličnog, porodičnog i društvenog statusa pripadnika islama. Ovaj Zbornik niti može niti ima ambiciju da ponudi odgovore na sva ta pitanja koja se neminovno nameću pred naše učenike, ali jeste dragocjeno pomagalo i nastavno sredstvo koje im daje dosta korisnih praktičnih uputa kako u vezi s ulogom predvodnika u ibadetskim dužnostima, tako i u pogledu ophođenja i komuniciranja sa različitim uzrastima svojih džematlija s kojima će dijeliti blagodarno ramazansko vrijeme u trajanju od mjesec dana.“

Završnu riječ na promociji imao je sam autor, profesor Meadin Mrndžić, koji se velikom broju prisutnih u Centru za kulturu obratio biranim, emocije punim riječima. 

„Istakao bih dvije stvari koje su presudile, uz Božiju odredbu, da ovu knjigu večeras imamo pred sobom. Jedna stvar je Karađoz-begova medresa, a druga su njeni sadašnji i bivši učenici.  Te dvije stvari spojila je i objedinila ova knjiga, jer je nastala kao dio dugogodišnjeg rada sa učenicima Karađoz-begove medrese, koju sam i sam pohađao i prema kojoj gajim posebnu ljubav i poštovanje. Učenici Karađoz-begove medrese su, zapravo, na određeni način, bili inspiracija za nastajanje jedne ovakve knjige. Ta njihova mladalačka energija, snaga, motivacija da na putu plemenitog Karađoz-bega budu što bolji i da sebe i svoju Medresu predstave u što boljem svjetlu, bili su inspiracija i podstrek da pristupim pisanju 'Ramazanskih putokazja'."

Auto se zahvalio svima onima koji su pomogli da knjiga „Ramazanska putokazja“ dođe pred čitaoca, a posebno Karađoz-begovoj medresi i njenom direktoru, prof. hfz. Aidu Tuleku, koji su stali iza ovog projekta, kao izdavači.

Promociju je prelijepim izvođenjem ilahije „Mubarek ramazan“, autora Mirsada Puce, upotpunio Hor Karađoz-begove medrese, dok su to kao moderatori učinili Mahir Ćosić, maturant i Sara Kazazić, diplomantica naše škole. 

Foto: Imad Krhan