Proteklih dana, tačnije 23. i 24. marta 2022. godine, održan je prvi Filozofski cafe ovakve vrste u Mostaru, na inicijativu naše profesorice filozofije Aldijane Hodžić, a koja ujedno predaje filozofiju i u Gimnaziji Mostar.

Filozofski cafe je  oblik filozofske prakse koji se počeo razvijati još u Parizu za vrijeme života Žan Pol Sartra. Teme koje se mogu obrađivati su političke, društvene, kulturne, savremene.... Zahtijeva se aktivno promišljanje o temama, iznošenje vlastitog mišljenja koje je temeljeno na objektivnim argumentima i primjerima, te propitivanje teme i ostalih učesnika. Filozofski cafe se obično izvodi u javnim prostorima.

Učesnici prvog Cafea bili su maturanti Karađoz-begove medrese i maturanti Gimnazije Mostar. Raspodjeljeni u dvije grupe, maturanti su diskutovali na temu slobode i hrabrosti. Cilj ovakvog susreta je promovisanje vrijednosti razvoja kritičkog mišljenja, njegovanje zdrave komunikacije sa drugima na zadatu temu.

Zbog pomoći pri realizaciji ove aktivnosti, učesnici Cafea, na čelu sa profesoricom Aldijanom Hodžić, zahvaljuju institucijama: Nansen dijalog centar Mostar i   American Corner Mostar, te školama Karađoz-begova medresa i Gimnazija Mostar za izuzetnu saradnju i ustupljene prostore za održavanje ovih susreta koji, su između ostalog, u cilju unapređenja saradnje ove dvije škole.

Zaključak prvog održanog Cafea je da je „čovjek sebi najveći tamničar. Čak i u užasu fizičkog zarobljeništva, koncentracionog logora ili torture rata, čovjek može da bira šta će da misli i slobodan je utoliko koliko njegov um ima potrebu da teži ka dobru, misli šta će da čini prema sebi i drugima.“

Zaključak drugog susreta, kada je govoreno o hrabrosti, je da se „hrabrost ne sastoji u izlaganju riziku bez straha, nego u odlučnosti da se ne poklekne pred nedaćama i opasnostima, da se ostane čvrstim radi pravednog cilja.“

Učenici su vrlo srdačno prihvatili ovu ideju koja podstiče mlade ljude da iskažu svoje mišljenje. Ovo jest mali korak, ali za neke od njih je vrlo značajan, jer kako reče jedna od učesnica:
„Pomoću ove radionice skupila sam barem malo hrabrosti da progovorim pred više osoba, jer baš imam problem s javnim nastupom. Zahvaljujem profesorici, kolegicama i kolegama za ovu predivno radionicu, oslobodila sam se.“

Pored toga, od velike važnosti je međusobno upoznavanje:
„Najvažnijim dijelom smatram upoznavanje učenika Medrese i Gimnazije, gdje smo međusobno uvidjeli da imamo dodirnih tačaka. Također, smatram da su osobe koje su zainteresovane za studije društvenih nauka i nauka srodnih filozofiji  imale priliku učestvovati u "raspravi" i saznaju nešto novo “ - stav je jednog od učesnika.