Karađoz-begova medresa je nastavila sa realizacijom programa manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. U atriju ove škole održana je, 22. marta 2022. godine, maturantska akcija darivanja krvi, koju je podržao veliki broj maturanata i maturantica 377. generacije.

Akcija je održana po 23. put u našoj školi, a u saradnji sa Transfuzijskim centrom Kantonalne bolcnie „Dr. Safet Mujić“. 
Ova saradnja Karađoz-begove medrese i Transfuzijskog centra traje od 1999. godine i ispraćaja prve poslijeratne generacije maturanata i maturantica. 

„Danas smo u Karađoz-begovoj medresi, gdje nastavljamo našu tradiciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovu akciju smo organizovali nakon male pauze i virusa COVID-19. Ponovo smo, hvala Bogu, u mogućnosti da organizujemo ovu akciju darivanja krvi. Akcija je protekla jako lijepo, a odziv je bio itekako dobar. Dosta maturanata se javiloa i pristupilo akciji. Nama nije toliko ni presudan broj doza koje ćemo dobiti, koliko je bitno da se učenici animiraju, da se upoznaju sa jednom ovakvom akcijom i da spoznaju šta to znači. Od ovih maturanata i maturantica koji su darovali danas krv, ja se nadam da će jedan broj njih postati redovni dobrovoljni darovaoci krvi“ – rekla je dr. Dženana Pandur, specijalista transfuziologije Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“. 

Radost zbog pružene prilike da mogu darovati krv iskazali su i maturanti i maturantice, kazavši da su zahvalni Bogu što oni nekome mogu pomoći i spasiti nečiji život.

„Ovom akcijom u našoj školi pomažemo ljudima koji su u nevolji i koju su u teškom stanju. Ovakva akcija nas uči da budemo dobri i korisni članovi našeg društva i siguran sam da ćemo ovom akcijom pomoći nekom u potrebi i spasiti njegov život“ – poručio je maturant Imad Krhan. 

O dobrovoljnom darivanju krvi, maturantica Lamija Ramić je rekla: „Islam nas uči da trebamo pomagati drugima, i znamo da, ko spasi jedan život, kao da je spasio čovječanstvo. To nam je  kur'anska poruka. A, naše malo, nekom je puno. Ovo je za nas jedna mala stvar u životu, a nekom znači puno, znači spašavanje nečijeg života. Jer, mi treba da se brinemo o drugima i da zahvalimo Allahu, dž.š., koji nam je podario zdravlje i koji nam je dao mogućnost da drugima pomažemo.“

I ostali maturanti i maturantice iskazali su radost što je jedna ovakva akcija humanog karakreta dio manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. 

„Drago mi je što se jedna ovakva aktivnost održava u okviru ispraćaja maturanata i maturantica i što imamo priliku darovati krv i shvatiti da su ovo neke stvari koje trebamo nastaviti raditi i nakon što izađemo iz ove škole. Ovo je jedna humana stvar i prilika svakom pojedincu da učini dobro djelo“ – istakla je maturantica Anesa Ibišević. 

Akciju darivanja krvi podržali su profesori, odgajatelji Karađoz-begove medrese, kao i ostali uposleni. 

Foto: Sara Sarajlić