Karađoz-begova medresa je danas, 21. marta 2022. godine,  domaćin Takmičenja iz životopisa Muhammeda, a.s. 
Takmičenje organizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a za učenike prvog razreda medresā.

Svečano otvorenje otpočelo je u 09.15 sati, a takmičarima i njihovim profesorima obratili su se prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i mr. Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

“Jako je važno da naši učenici u medresama kvalitetno i sistemski uče o našem Poslaniku, a.s., njegovoj biografiji i njegovom životu. Stoga, vi ste svi danas pobjednici, bez obzira koje mjesto formalno osvojili. Pobjeda je vaše znanje koje ste usvojili o našem Poslaniku, a.s., i ljubav koju gajite prema njemu. Neizmjerno je važno vaše znanje koje ste stekli, evo, na početku vašeg školovanja u našim medresama o našem Poslaniku, a.s., njegovom životu, o najodabranijoj generaciji – generaciji ashaba i imate priliku da to znanje prenosite na vaše kolege, na vaše prijatelje, rodbinu, porodicu, kako bi i oni što više slijedili i  voljeli Poslanika” – poručio je direktor Karađoz-begove medrese. 

Takmičenje iz životopisa Muhammeda, a.s., organizuje se po prvi put za učenike medresa, a kako bi se ličnost i misija najodabranijeg bića koje je zemljom hodilo približila našoj mladosti. 
“Ovo je prvo takmičenje iz životopisa Poslanika, a.s. Na ovaj način pokušavamo svi mi da se odužimo onom što jeste jako blisko medresama. Svi mi kada razmišljamo o medresi, o značajkama koje je čine, svakako, uz Kur’an – Božiji govor, jeste i tradicija Božijeg poslanika – Muhammeda, a.s. Biti na tim stazama znači učiti kako živjeti dostojanstveno, kako živjeti kur’anski, kako živjeti Poslanički. Hvala Bogu da vi jeste dio medresanske tradicije, da vam ovi profesori koji su danas tu sa vama, ali i vaši drugi profesori, uz pomoć hadisa Božijeg Poslanika, nastoje da omile din i ukažu na dostojanstven način života u ovom vremenu i na ispravno poimanje našeg Poslanika” – rekao je magistar Eminović. 

Kada je u pitanju sami protokol Takmičenja iz životopisa Muhammeda, a.s., trenutno je u toku izrada testova, a u poslijepodnevnim satima slijedi i završni dio, odnosno proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.