Karađoz-begova medresa je u sklopu tradicionalne manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ priredila izložbu likovnih i kaligrafskih radova svojih maturanata, diplomanata i profesora. Kao jedan od učesnika izložbe, ali i priređene radionice iz arapske kaligrafije, bio je naš diplomant, profesor Abdulhak Hadžimejlić, jedan od vrsnih bh. kaligrafa.

Abdulhak je za sadašnje učenike naše škole, članove i članice Kaligrafske sekcije, održao radionicu i predavanje o arapskoj kaligrafiji, a mi smo iskoristili priliku da sa našim Abdulhakom porazgovaramo o arapskoj kaligrafiji, njegovom medresanskom i akademskom putu, ali i viđenju Medrese danas... 

„Boraviti u prostorijama u kojima je potekla ljubav prema arapskom pismu i arapskoj kaligrafiji meni predstavlja ogromnu i veliku čast i ogromno zadovoljstvo. Ne želim da zvuči kao kliše, međutim, zaista jeste to tako! Dok radim sa učenicima Medrese arapsku kaligrafiju, ne mogu, a da se ne sjetim kako je to, tokom mojih medresanskih dana, teklo sa mojim dragim profesorom Munibom Obradovićem i kako smo mi to zajedno ovdje radili. Moram istaći da su svi učenici Medrese, sa kojima sam radio danas, puno bolje startali na polju kaligrafije, nego što sam ja nekad startao i to je znak da će, ako Bog da, oni biti puno bolji. Ja se kaligrafijom bavim deset godina. Očito je da među njima ima velikih budućih kaligrafa i molim Allaha da ustraju na tom putu, da se nastave truditi i da slušaju savjete svojih učitelja u arapskoj kaligrafiji. Tu svakako trebamo istaći trud koji ulaže profesorica Edina Jugo, zajedno sa profesorom Munibom Obradovićem“ – rekao je, na početku našeg razgovora profesor Hadžimejlić. 

Abdulhak je kaligrafiju studirao u Republici Turskoj, na jednom od 15 najjačih univerziteta u toj zemlji. Diplomirao je u gradu Konyi, na Selçuk univerzitetu. Svoje prve kaligrafske poteze povukao je u Karađoz-begovoj medresi, a spoznavši baš u našoj školi za ljepotu kaligrafije i ljubavi prema istoj, odlučio je akademski se obrazovati upravo na tom polju… Govoreći o kaligrafiji kao nauci i njenom značaju, te izučavanju kaligrafije u Karađoz-begovoj medresi, Abdulhak govori:

„Mislim da su članovi i članice Kaligrafske sekcije na pravom putu i ova Medresa može da ponudi jako puno na tom polju, možda i najviše što se tiče arapske kaligrafije u cijeloj Bosni i Hercegovini. To je ono što treba da se zna, što treba da se istakne. Zato, molim Allaha da istraju na tom putu, jer arapska kaligrafija nije hobi, već je to jedna ozbiljna nauka kojom se neko bavi i proučava je. Neko ko se kaligrafijom bavi ide u jednu mubarek nauku koja ima tako dugu i veliku historiju. Na tom putu je moja Karađoz-begova medresa i siguran sam da će u budućnosti biti još više zainteresovanih za kaligrafiju u ovoj školi. Siguran sam da će još za koju godinu Medresi biti slatke muke kada trebala pozvati svoje kaligrafe na neku izložbu, pa od mnoštva njih neće moći odabrati samo neki manji broj. Unaprijed se radujem da bude tako, ako Bog da.“

Abdulhak se nakon okončanja studija u Republici Turskoj vratio u Bosnu i Hercegovinu, te danas radi u Sarajevu, na Berise akademiji, kao edukator arapske kaligrafije.  Rado se odazvao pozivu svoje Medrese da stečeno znanje prenosi i na njene učenike, a o trudu koji traži kaligrafija kao nauka, te ljubavi o istoj, poručio je sljedeće:

„Kada se nešto radi sa velikom ljubavlju, prođe vrijeme brzo, ali i dosta vremena treba da se nešto kvalitetno postigne... Nakon toliko vremena, određenog truda koji nižete u tom poslu, u toj nauci i onda kada dobijete poziv od svoje Medrese, škole u kojoj ste stjecali znanje, da znanje iz arapske kaligrafije prenosite na sadašnje učenike ove škole, osjećate da je vrijedilo neprospavanih noći, da je vrijedilo svih tih hiljada sati rada i rada na arapskom harfu, na ispisivanju ajeta i hadisa... Kada dođete u Medresu i prenosite to znanje učenicima, insan ne može, a da se ne osjeća ponosnim. Svakako, to je sve od dragog Allaha, ali definitivno i velika sreća.“

Govoreći o sveukupnom stanju u našoj zemlji, ali i svijetu, te upućujući poruku sadašnjim učenicima Medrese, ali i mladima općenito, kojim putem ići i na kojem polju se obrazovati, Abdulhak ih je usmjerio na praćenje svojih snova... 

„Svi oni koji izučavaju bilo koju nauku, neka znaju da svako ima svoju ulogu na dunjaluku. Ako vole umjetnost, neka zagrizu za umjetnost; ako vole matematiku, neka zagrizu za matematiku; ako vole historiju, neka zagrizu za historiju; dakle, na svakom polju mi možemo dati svoj maksimum. Neka nas ne usmjerava ta neka ekonomska dobit ili nešto slično, već neka se insan bavi onim čime ga je Allah, dž.š., obdario. Ne možemo svi biti kaligrafi, matematičari, historičari, jezičari, ali, ako vidimo da nam nešto posebno ide, znači da nam je to dragi Allah dao, da nas je za to pripremio. Jer, svako ima svoj put do halal nafake. I On je nama dao put do te halal nafake. Ako vidimo da imamo neku ulogu, da smo nešto posebno zavoljeli, onda birajmo to i radimo to posvećeno. Ako na svakom polju svog rada damo maksimum, vidjet ćemo kako će uspjeh doći, uz Božiju pomoć. Dajte svoj maksimum, a zaista je od Allaha uspjeh“ – poručio je profesor Hadžimejlić. 

Vrsnog bh. kaligrafa, čiji su prvi kaligrafski radovi nastali upravo u Karađoz-begovoj medresi, pitali smo za za preporuku i usmjerenje svima onima koji ove godine završavaju osnovnu školu. On je istakao važnost stjecanja znanja u različitim srednjim škola i oblastima, ali sa zadovoljstvom preporučio i rekao da Karađoz-begova medresa u Mostaru ima sigurno sve ono što nemaju druge škole. 

„Imam veliko poštovanje prema svakoj srednjoj školi, svi ti ljudi se trude da daju svoj maksimum, da poduče svoje učenike, da njihovi učenici iz svih tih škola izađu kao kvalitetni, jako dobri, ponosni, sa dobrim znanjem, međutim ono što pruža Karađoz-begova medresa jeste ono što se ne pruža u drugim školama. Nije svakom cilj da se odgoji, već da se prenese znanje. U Medresi je to drugačije. Jer, Medresa je odgojno-obrazovna institucija. Vi ćete svoje dijete sutra, ako Bog da, vidjeti da ima i dobro znanje i dobar odgoj. To je puni pogodak i odličan spoj, a Karađoz-begova medresa to pruža svojim učenicima. Puno je onih koji imaju dobro znanje, a nemaju edeba. I to je odmah u startu velika greška. Može insan imati milione, ali ako nema odgoja i rahatluka u životu, sve mu to pada u vodu... Nama kao roditeljima je cilj da odgojimo svoje dijete, da ga pošaljemo u dobre škole, ali vjerujte ima puno takvih ljudi, ali nemaju odgoja... U ovoj školi se brusi insan kako bi imao odgoj, da zna kada treba, šta i kako raditi u životu. Dakle, ovo je ustanova u kojoj se neko brusi da bude insan, a svakako veliki značaj daje se znanju i to je ono što čini ovu školu posebnom. Svakako, preporuka za sve naše medrese, a najveća za moju dragu Karađoz-begovu medresu, za koju sam se i sam toliko puta uvjerio koliko veliki trud ulaže u odgoj i znanje“ – rekao je, na kraju razgovora, naš Abdulhak Hadžimejlić.