U sklopu manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ sinoć je, 16. marta 2022. godine, priređen još jedan sadržaj. Naime, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ organizovana je izložba likovnih i kaligrafskih radova maturanata, diplomanata i profesora Karađoz-begove medrese. 

Posjetioci su mogli uživati u mnoštvu prelijepih radova sa različitim motivima. U okviru svečanog otvorenja izložbe, priređene pod nazivom „Sjećanja“, prisutnima su se obratili profesor Abdulhak Hadžimejlić, maturantica Elma Bakić i mr. Lejla Mušić. 

„Članica sam Kaligrafske sekcije od prvog razreda Medrese. Oduvijek sam gajila ljubav prema kaligrafiji i arapskim harfovima, a dolaskom u Medresu dobila sam mogućnost da se bavim kaligrafijom i postanem uspješnija na tom polju umjetnosti. U ime 377. generacije želim da se zahvalim Karađoz-begovoj medresi koja nas je podržavala četiri godine u razvijanju naših talenata, na tome što prepoznaje naše sklonosti, bilo da se radi o umjetnosti, književnosti, matematici, glumi, hifzu ili bilo kojoj pozitivnoj priči“ – poručila je maturantica Elma Bakić, jedna od najaktivnijih članica Kaligrafske sekcije Karađoz-begove medrese. 

Svi prisutni su imali priliku nadahnuti se porukama koje je iskazao profesor Abdulhak Hadžimejlić, a koji je govorio o ljubavi prema kaligrafiji i ljubavi prema Karađoz-begovoj medresi. 

„Kaligrafija ide jednom uzlaznom putanjom. Naša Medresa, ja vjerujem u to, bit će najbolja škola arapske kaligrafije. Danas sam se uvjerio da naša Medresa, zaista, ulaže puno u to, da imamo dobre učitelje, na čelu sa profesoricom Edinom Jugo i profesorom Munibom Obradovićem. To je jedna odlična škola i vjerujem da će se, ako Bog da, povećati broj onih koji se bave kaligrafijom. Medresa tome vodi svoje učenike i ja ne sumnjam u krajnji rezultat“ – rekao je profesor Abdulhak Hadžimejlić, diplomant Karađoz-begove medrese i jedan od vrsnih bh. kaligrafa. 

U ime Organizacionog odbora manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ obratila se i izložbu zvanično proglasila otvorenom magistrica Lejla Mušić, jedan od razrednika ovogodišnjih maturanata i maturantica. 

„Svaki novi sadržaj u okviru manifestacije 'Dani Karađoz-begove medrese' podsjeća nas da još jedno jato širi svoja krila i odlazi iz Medrese. To nikako ne znači da odlazi od Medrese, jer činjenica da ovdje zajedno večeras imamo diplomante nekih ranijih generacija i sadašnje maturante sa svojim profesorima dokaz je da ova porodica raste. Ali se drži na okupu. Šta ovu porodicu čini na okupu? Drži je ljubav prema Allahu, međusobna ljubav, poštovanje u ime Allaha. Odatle teče izvor podrške, motivacije i inspiracije našim učenicima. Želim da uživate u druženju sa umjetnicima Karađoz-begove medrese barem na trenutak i osjetite bar malo one čari, ljepote koju osjećaju njihovi profesori dok borave s njima u prostorijama Medrese i internata. Ponosni na njihov rad, njihova ostvarenja, u ime profesora, razrednika i odgajatelja čestitam im, a vama svima zahvaljujem što ste svojim dolaskom podržali ovaj sadržaj. Izložbu, u ime Karađoz-begove medrese, proglašavam otvorenom“  - kazala je magistrica Mušić. 

Autori čiji su radovi dio izložbe „Sjećanja“ jesu naši diplomanti Abdulhak Hadžimejlić i Elvedina Cokoja – Hebib, profesorica Edina Jugo, te maturanti i maturantice: Zejd Agović, Abdurrahman Muslija, Anesa Ibišević, Elma Bakić, Sara Sarajlić, Hatidža Turnadžić, Merjem Novalić, Dalila Vila i Iman Numanović.

Prije otvorenja izložbe, profesor Abdulhak Hadžimejlić je za članove i članice Kaligrafske sekcije naše škole održao radionicu i govorio o kaligrafiji kao umjetnosti. Radionica i ugodno druženje sa našim Abdulhakom održani su u školskoj biblioteci. 

Foto: Sara Sarajlić