Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavljena je danas, 15. marta 2022. godine, humanitarnim aktivnostima. 
Naime, ovogodišnji maturanti i maturantice su planirali, zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima, upriličiti posjete domovima za stara i iznemogla lica, te domovima djece bez roditeljskog staranja, a koji djeluju u Mostaru. 

Tako su maturanti i maturantice 377. generacije tim povodom realizovali posjetu Dječijem domu Mostar, te se, u poslijepodnevnim satima petnaestog martovskog dana tekuće godine, družili sa njegovim štićenicima. 

Maturanti i maturantice su pripremili određene radionice za sve uzraste djece koja borave u Dječijem domu Mostar, te sa njima crtali, pisali, razgovarali, igrali se i proveli jedno lijepo i ugodno poslijepodne. 

Tokom te posjete, razrednici i razredni odgajatelji maturanata i maturantica, profesori Meadin Mrndžić, Suad Mujakić i Saudina Šehić-Tulek, susreli su se sa Dalidom Demirović, direktoricom Dječijeg doma Mostar, te sa ostalim uposlenima. Razgovarali su o trenutnom stanju u Dječijem domu Mostar i Karađoz-begovoj medresi, te o međusobnoj saradnji koja već godinama spaja ove dvije institucije. 

„Posjeta Karađoz-begove medrese je već tradicionalna u našem Dječijem domu Mostar. Djeca se uvijek obraduju kada im dođu u posjetu vršnjaci, a ono što je posebno sa Medresom je to što učenici Medrese, pored toga što uvijek donesu fine poklone, svoje vrijeme provedu sa djecom, što se s njima igraju, zabavljaju, druže i to daje poseban značaj ovim našim susretanjima“ – poručila je Dalida Demirović, direktorica Dječijeg doma Mostar. 

Uz edukativno druženje, maturanti i maturantice su i ovog puta donijeli poklone za sve štićenike Dječijeg doma Mostar, te ih darovali u predramazanskim danima, tako im zapravo najavljujući dolazak mubarek mjeseca ramazana, uz želju da ga provedu u činjenju dobrih i lijepih stvari, te vrijednom izvršavanju školskih i mektebskih obaveza. Materijalnu podršku ovoj aktivnosti dala je Volonterska sekcija naše škole, kojom rukovodi mr. Ilhama Puce-Hondo. 

Cilj humanitarnih aktivnosti ovogodišnje generacije maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese jeste da se istakne važnost i značaj svih generacija našeg naroda, od onih najmlađih do najstarijih kategorija društva. Tako će maturanti i maturantice i u narednom periodu realizovati još nekoliko posjeta u našem gradu, te priređenim programima i poklonima ukazati na važnost svih kategorija našeg društva. 

„Ovogodišnja generacija maturanata i maturantica je jedna vrijedna generacija, kako na polju obrazovanja, tako i na polju vannastavnih aktivnosti i aktivnosti koje su od posebne društvene koristi. U svoje ovogodišnje programe koji su upriličeni u povodu njihovog ispraćaja iz Medrese upravo su željeli ubaciti ovakve humane aktivnosti i na taj način obradovati sve kategorije našeg društva, od najmlađih i onih bez roditeljskog staranja, do ljudi treće životne dobi. To je ono što nas kao razrednike, razredne odgajatelje, kao Medresu općenito, raduje, jer smo sigurni da je ova generacija, priređujući ovakve projekte, naučila životnu lekciju tokom školovanja u Karađoz-begovoj medresi, a to je ono najbitnije“ – rekao je profesor Meadin Mrndžić, jedan od razrednika i razredni odgajatelj ovogodišnje generacije maturanata. 

U narednim danima maturanti i maturantice 377. generacije realizovat će još humanitarnih aktivnosti,  te drugih vrsta sadržaja, a u sklopu manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. 

Foto: Sara Sarajlić