U Travniku je danas, 12. marta 2022. godine, održan Susret redakcija emisije „Moja medresa“, a koja se već preko deset godina emituje u programu Radija BIR. Emisiju pripremaju i realizuju učenici bh. medresa i Prve bošnjačke gimnazije, a kroz nju predstavljaju aktivnosti škole koju pohađaju. 

Priređeni susret u Travniku je drugi po redu, dok je prvi, veoma uspješno, organizovan u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, još krajem 2015. godine. 

Tokom svečanog otvorenja Susreta redakcija emisije „Moja medresa“ prisutnim članovima – učenicima i njihovim profesorima obratili su se profesor Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese i Amir Sakić, direktor Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Mi smo, menadžmenti medresa, prepoznali važnost jedne ovakve emisije u našem radu, ulažemo u to i nije nam žao zbog toga, jer znamo da će se to vratiti i medresama i našoj zajednici i našoj mladosti. Oštriti olovke i imati britke riječi je jako potrebno, posebno u današnjem vremenu. Mi to radimo u našim medresama, jer svaka britka riječ je medijski jako, moćno sredstvo za prezentiranje istine, moćno sredstvo za našu istinu“ – istakao je, otvarajući Susret, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. 

Osvrnuvši se na značaj jedne ovakve emisije u programu Radija „BIR“, svoju poruku ohrabrenja da nastave vrijedno raditi i u narednom periodu uputio je učenicima bh. medresa Amir Sakić. 

„Ovo danas je prilika da ovu atmosferu iskoristimo za jedno fino i jako korisno druženje. U ime Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskazujem svoje zadovoljstvo što zajedno sa vama realizujemo ovaj projekat već godinama. Vaša posvećenost u pripremanju ovih emisija i doprinos koji dajete uređivanju ovog programa je nešto što nama daje nadu da u našim medresama stasavaju jedne nove generacije koje će znati na ispravan način pronositi vrijednosti u medijskom prostoru“ – poručio je direktor Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Susretu su prisustvovali učenici i profesori-koordinatori iz Karađoz-begove medrese, Gazi Husrev-begove medrese, Elči Ibrahim-pašine medrese, Medrese „Osman efendija Redžović“, Medrese „Džemaludin efendija Čaušević“ i Medrese „Reis Ibrahim efendija Maglajlić“. 

Karađoz-begovu medresu su na Susretu redakcija emisije „Moja medresa“ predstavljali vrijedni članovi Radijske sekcije: Imad Krhan, Mahir Ćosić i Selma Milišić, predvođeni profesorom-koordinatorom tog projekta, Meadinom Mrndžićem. 

Karađoz-begova medresa je od samog nastanka emisije „Moja medresa“ dio ovog značajnog projekta i upravo kroz jedan ovakav medijski prostor prezentuje sve one aktivnosti i vrijednosti koje baštini u svom radu i djelovanju. 

Nakon svečanog otvorenja ovog značajnog događaja, članovi redakcija imali su priliku iznijeti svoja promišljanja, kritike, savjete, sugestije i otvoreno porazgovarati sa Emirom Musa, glavnom urednicom programa Radija BIR i osobom koja je 2009. godine i pokrenula emisiju „Moja medresa“, te Kerimom Seferom, koordinatorom emisije „Moja medresa“. 

„Projekat emisija 'Moja medresa' mi je jedan od dražih i uspješnijih projekata koje smo pokrenuli davne 2009. godine na Radiju BIR. Ovom lijepom projektu pridružila se i Bošnjačka gimnazija, što je doprinijelo raznovrsnosti sadržaja i kvaliteti ovog serijala. Emisija je iz godine u godinu pronalazila mjesto u našoj programskoj shemi i pronalazila put do naših vjernih slušalaca” – rekla je glavna urednica Musa. 

Govoreći o značaju emisije „Moja medresa“, Kerim Sefer, njen koordinator prema medresama, istakao je kako ova emisija ima veliku važnost i zauzima posebno mjesto u programskoj shemi Radija BIR.

„U dosadašnjem radu, važno je kazati kako je 'Moja medresa' otkrila i neke nove talente, usmjerila učenike prema njihovim budućim interesovanjima da postanu novinari, ali i dala im jednu važnu odgovornost da u medijskom prostoru kreiraju jedinstven imidž svoje škole i svega što čini njen odgojno-obrazovni proces. Današnji susret pokazao nam je kako su učenici spremni da rade, neprestano inoviraju proces i time doprinesu svojoj Zajednici, ali i društvu“ – kazao je Kerim Sefer. 

Predavanje za učesnike, a na temu „Kako nastaje radijska emisija“ održao je redatelj Miralem Ovčina, koji je, kroz određene savjete, usmjerio učenike bh. medresa na to kako pripremiti dobru radijsku emisiju.

Susret u Travniku iznjedrio je i neke nove ideje, a koje će u narednom periodu zajedničkim snagama bh. medresa i Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biti realizovane, ako Bog da. 

Foto: Imad Krhan