Danas su, 28. februara 2022. godine, učenici osnovnih i srednjih škola Grada Mostara različitim sadržajima obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Najprije je na Španskom trgu priređeno okupljanje učenika, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola, a svoju poruku iskazao je dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

„Nezavisnost Bosne i Hercegovine skupo je plaćena. Mi moramo čuvati tu nezavisnost, kao što je čuvaju ova djeca. Oni su tu da iskažu ljubav prema Bosni i Hercegovini i jasno je da su oni garancija sigurnosti Bosne i Hercegovine i garancija da će ova država biti ovdje do Sudnjeg dana“ – poručio je ministar Hadžović.

Učenici osnovnih i srednjih škola, zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima, upriličili su defile ulicama Mostara, te posjetu Fortici i Starom gradu Blagaj. 

Na platou Starog grada iznad Blagaja svi prisutni mogli su čuti obraćanja i čas historije od strane dr. Selme Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Šerifa Špage, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i prof. dr. Envera Imamovića. 

Među mnogobrojnim učenicima, nastavnicima i profesorima, bili su učenici i profesori Karađoz-begove medrese, koji su i ove godine bili dio zajedničkih aktivnosti, a kojima se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  Naše učenike na ovom pohodu predvodili su profesori: Elmedin Ljevo, Šefko Tinjak, Lejla Mezit i Harun Macić. 

Foto: Harun Omerika, Ensar Drežnjak, Medžida Pehilj i Edina Mujić