U utorak je, 22. februara 2022. godine, u Kulturnom centru Mostar – Sjever, premijerno izvedena drama „Ja ban bosanski“. Premijera ove drame održana je u okviru manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“, a njom je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini obilježila Dan maternjeg jezika i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  

Scenarij i režiju ove drame priredio je magistar Harun Macić, rukovodilac Dramske sekcije Karađoz-begove medrese. U scenariju su korišteni i dijelovi drame „Kulin ban“ Zlatka Topčića. Muziku za ovu dramu pripremila je učenica naše škole, Edina Mujić. Rekvizite za dramu izradile su učenice Edina Mujić i Ajdina Žuškić. Za odjeću glumaca pobrinuo se Dom kulture Blagaj i modni brend „Vert“.  

Uloge u drami ostvarili su učenici: Abdusamed Dragolovčanin, Fatima Tipura, Imad Krhan, Omar Ortaš, Muhamed Maksumić i Vedad Kadić. Odabrane recitale čitali su: Medina Kara, Merjem Nazdrajić, Dalila Mujala, Dalila Subašić, Lejla Jahjefendić i Amna Hrnjica.

Izvedena drama izazvala je emocije među publikom i dugotrajan aplauz, a svojom sadržinom podsjetila je na postojanost i opstojnost Bosne i Hercegovine kao naše jedne i jedine domovine.

U narednom periodu drama će biti izvedena i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.