U Mostaru je sinoć, 17. februara 2022. godine, svečano i zvanično otvorena 24. po redu manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“. Njome se ove godine ispraća 377. od osnivanja ili 24. generacija od reaktiviranja rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Manifestacija je otpočela programom „Večer Kur'ana hafizā Karađoz-begove medrese“, kojim je, ujedno, obilježena i 26. godišnjica od izgradnje džamije „Bosanski mudžahidi“, a koja se nalazi u džematu „Zalik“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Program je otpočeo obraćanjem Šefik efendije Čavčića, imama, hatiba i muallima džemata „Zalik“, a koji se u svom obraćanju osvnuo na historijat i rad džamije „Bosanski mudžahidi“ i vakufa dr. Tantavija pod nazivom „Daru-l-'ilm“. 

„Ovo je dan džemata Zalik. Zadovoljstvo mi je večeras da mogu kazati da sam, zaista, sretan, a i svi u džematskom odboru džemata Zalik, što imamo odličnu saradnju sa Karađoz-begovom medresom i što, ne po prvi put, ciljano i zajednički radimo i pripremamo ovakve manifestacije. Meni je zadovoljstvo da učestvujem u ovoj manifestaciji, jer sam i sam bio jedno vrijeme dio kolektiva Karađoz-begove medrese. Oni koji su završili Medresu znaju kako ti osjećaji i ti trenuci ostanu posebno u srcima utisnuti. To su, zaista, veličanstveni trenuci. Otvorenje i izgradnja ove džamije za muslimane Mostara bio je jedan veličanstven događaj i nešto što je uveliko odredilo kretanja i muslimanska razmišljanja ovdje na ovom prostoru. Kada je bilo najteže, počela je izgradnja ove džamije“ – rekao je efendija Čavčić. 

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ ponudit će oko 15 raznovrsnih sadržaja, a trajat će sve do 22. maja 2022. godine. Zvanično ju je otvorenom proglasio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Ovu generaciju maturanata i maturantica ispraćamo, uz Allahovu pomoć, sa jednim lijepim i vrijednim programima koji će se realizovat od večeras pa do 22. maja. Vas sve pozivamo da se pridružite nama u ispraćaju ove generacije i da uzmete učešće u sadržajima koji su pred nama. Molim Boga da nam podari bereketa u našim poslovima i da ova manifestacija bude, uz Allahovu pomoć, u onom obimu koji mi priželjkujemo i da nam podari da sretno i hairli ispostimo mubarek ramazan, koji nam uskoro dolazi. Manifestaciju zvanično proglašavam otvorenom“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese. 

Program „Večer Kur'ana hafizā Karađoz-begove medrese“ bio je prilika da se svi prisutni podsjete na medresanski hod od 1995. do 2022. godine i na hafize koje je iznjedrila Karađoz-begova medresa u Mostaru. 

Jedanaest hafiza Karađoz-begove medrese učilo je određene kur'anske odlomke, uljepšavši svojim učenjima februarsku mostarsku noć svim prisutnim džematlijama. Učenjem odlomaka prisutne su počastili hafizi: Zekija Krvavac-Ljevaković, Ajla Tipura, Lejla Marić, Youdy Hassan, Aid Tulek, Agan Hamzakadić, Sakib Filan, Abdullah Tabaković, Kasim Čelenka, Mahir Ramić i Jusuf Bećoja. 

Vazi-nasihat govorio je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
„Želim Karađoz-begovoj medresi i njenom direktoru, profesorima koji su ovdje prisutni, čestitati na ovoj manifestaciji, čestitati na još jednoj generaciji naših dragulja koji izlaze iz naše Medrese i nastavljaju svoj put dalje. Vrijeme nezaustavljivo teče, iskoristit ćete ga onoliko koliko vi želite. Trebate ga iskoristit u hajru, a jedan od ispravnih načina korištenja vremena jeste druženje sa Kur'anom – učeći arapsko pismo, čitajući njegov prijevod ili učeći ga napamet. Trebamo se što više družiti sa Kur'anom, a kloniti se svega onoga što je beskorisno i što je grijeh“ – posavjetovao je prisutne magistar Maksumić.

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavlja se u utorak, 22.2.2022. godine, premijernim izvođenjem drame „Ja ban bosanski“, u Kulturnom centru Mostar – Sjever, na Potocima – u rodnom mjestu Karađoz-bega, sa početkom u 19.30 sati.

Nakon toga slijede humanitarni programi – posjete dječijim domovima bez roditeljskog staranja i domovima za stara i iznemogla lica, promocije knjiga diplomanata Medrese – „Oluja i mir“ autorice Hurije Proho i „Ramazanska putokazja“ autora Meadina Mrndžića, druženja sa našim alimima – mr. Salem efendijom Dedovićem, muftijom mostarskim, maturantska akcija darivanja krvi, izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova ovogodišnje generacije maturanata i maturantica, defile gradom Mostarom i Svečana akademija. 

Razrednici ovogodišnje generacije maturanata i maturantica su profesori Meadin Mrndžić, Lejla Mušić i Suad Mujakić, dok su razredni odgajatelji profesori Saudina Šehić-Tulek i Meadin Mrndžić. 

Foto: Idriz Zahirović