U proteklim danima Karađoz-begova medresa je dobila novog čuvara Allahove Knjige – hafiza u redovima svojih diplomanata. Novi hafiz je Sakib efendija Filan, diplomant 372. generacije Karađoz-begove medrese. Sa hafizom Sakibom razgovarali smo o njegovom putu hifza, ali i nekim drugim temama...
U nastavku donosimo jednu lijepu i pozitivnu priču, punu truda, rada, odricanja, ali sigurnog uspjeha... 

KBM: Poštovani hafize, esselamu alejkum i iskrene čestitke za postignuti uspjeh i titulu čuvara Časnog Kur'ana!

HAFIZ SAKIB FILAN: Alejkumu selam. Hvala na čestitkama, uz dovu Uzvišenom Allahu da ukabuli i da snage da budemo dostojanstveni i iskreni čuvari Njegovog govora!

KBM: Karađoz-begovu medresu ste završili 2017. godine, kao dio 372. generacije. Šta je Medresa predstavljala za Vas tada i koliko je dala određene smjernice za ono što ste danas?

HAFIZ SAKIB FILAN: Nakon završene Medrese emocije su pomiješane. S jedne strane osjećaj da završavate srednjoškolsko obrazovanje i napuštate tu mirnu luku u kojoj ste sazrijevali, a sa druge strane životna raskrsnica u kojem smjeru nastaviti svoje dalje školovanje. Medresa je škola, a prva asocijacija na spomen riječi škola jeste učenje (obrazovanje). Naravno da Medresa itekako nudi veoma kvalitetno obrazovanje svojim učenicima, ali meni na pomen Medrese prva asocijacija ipak biva odgoj. Zato smatram da u definiranju Medrese zaista sa pravom stoji odgojno-obrazovna institucija. 

Kada je u pitanju odabir nastavka školovanja, tu ima jedna zanimljivost. Razmišljao sam koji  fakultet upisati, bilo je tu više opcija. Jedna opcija je čak bio odlazak u Tursku na neku od vojnih akademija.
O Fakultetu islamskih nauka sam razmišljao, ali ne kao prvoj opciji. Međutim, u tom periodu kroz razgovor s roditeljima, iako se oni rijetko kada direktno upliću u moje odluke, nego ih većinom podržavaju uz dovu Milostivom da to bude hajr za mene, moja mama je preplavljena emocijama izrekla rečenicu: „Sine, ti znaš svoj put i ja ti želim svaki hajr šta god da odlučiš, ali ako mene pitaš moj amidža se zvao Sakib i bio je poznat hodža. Ti si dobio ime po njemu i moja životna želja je da i ti budeš hodža.“ Vjerovali ili ne ova rečenica, uz, naravno, dodatno promišljanje, bila je sebeb za odabir Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Naravno, danas sam jako zahvalan svojoj majci na ovom ukazu.

KBM: Od 2017. godine, pa do danas, gdje je i šta radi hafiz Sakib Filan?

HAFIZ SAKIB FILAN: Kao što sam već spomenuo u odgovoru na prvo pitanje, nakon završene Medrese, 2017. godine, upisujem Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, kao redovan student. Početkom 2018. godine, tačnije u mjesecu martu dobivam angažman u džematu Grbavica II, jednom od uspješnijih džemata na području Medžlisa IZ-e Sarajevo. Angažovan sam kao mujezin i pomoćnik imama u izvođenju mektebske nastave. Od 15. februara 2020. godine sretno sam oženjen suprugom Azrom (Ljevaković) Filan koja je također diplomantica medrese, Behram-begove, i tada još uvijek student Fakulteta islamskih nauka. U protekloj akademskoj godini uspješno u roku završavamo prvi ciklus studija na fakultetu, te smo od početka ove akademske godine studenti master studija na istom.

KBM: Kada je započeo Vaš put hifza i kako je on tekao?

HAFIZ SAKIB FILAN: Put hifza započinjem upravo u medresanskim danima. Želju za to nosim još od mektebskih dana utkanu od strane svog prvog mu'allima, rahmetli Fadil ef. Topalovića. Dolaskom u Medresu primjećujem učenike koji uče hifz, vidim posebnu radost na njihovim licima i prefinjenost karaktera, te kroz nekoliko razgovora sa nekim od njih odlučih da i ja krenem putem hifza. Pred  profesorom kiraeta u Medresi, kurra-hafizom Arminom Abazom, do kraja medresanskog školovanja uspio sam završiti posljednji džuz i suru El-Bekare.

Kao student prve godine fakulteta prijavio sam se na Sekciju hifza i počeo učiti pred muhaffizom dr. hfz. Abdul-Azizom Drkićem. U tom periodu, od prve godine studija dok se nisam oženio, uspio sam memorizirati malo više od šest džuzeva Kur'ana. Nakon što sam se oženio donio sam čvrstu odluku da želim da naučim Kur'an napamet i, hvala Bogu, uz veliku podršku supruge, za otprilike godinu i po dana, uspio sam naučiti Kur'an. Naravno, uz fakultetske i džematske obaveze priprema za komisiju je trajala malo duže, tako da sam, otprilike, za dvije godine aktivnog učenja kompletirao učenje i položio pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

KBM: Šta je, gledano sa Vaše strane, Kur'an i šta bi trebao biti u životu jednog muslimana?

HAFIZ SAKIB FILAN: Ovo je zaista teško pitanje. Najmanje zbog toga što se o njemu nema šta govoriti, već naprotiv o tome šta je Kur'an i šta on treba da predstavlja u životu jednog muslimana mogu se napisati knjige, te je zbog toga izazovno izdvojiti nešto u jedan kratki odgovor. 

Naravno, Kur'an je Allahov govor, i sama ta činjenica je dovoljna motivacija svakom čovjeku da ga u svom životu stavi na prvo mjesto, da ga što više čita, proučava, crpi njegove pouke i naravno da svoj život uskladi sa kur'anskim propisima. Kur' an je i uputa, rahmet, lijek, onaj koji razdvaja istinu od neistine. Ali, ovdje želim da sa vama podijelim svoje promišljanje, a ja nastojim Kur'an, pored svega navedenog i mnogo toga nenavednog, posmatrati kao prijatelja - sagovornika.  A, zaista, danas je možda više nego ikad čovjeku potreban istinski sagovornik.

Kur'an je sagovornik po mjeri, on je taj uz kojeg se: javlja motivacija, ideja, povećava iman, jača tevvekul, osjeća radost, budi čežnja… Ali, također, Kur'an je taj koji svom sagovorniku ukazuje i na pogubnost raznih postupaka: zavidnosti, oholosti, nemara prema siročetu i siromahu, laži, prevari, ogovaranju, spletkarenju… A zar prema navedenom ne postupaju pravi prijatelji, bodre, ali i na lijep način otvaraju oči i ukazuju na mahane. Također, jedan od razloga zašto ga posmatrati kao prijatelja jeste i činjenica da će se on za svoje učače zalagati na Sudnjem danu.

KBM: Mnogi naši diplomanti i sadašnji učenici Karađoz-begove medrese su na putu hifza. Šta biste im poručili, na koji način ih ohrabrili da ne posustanu u tom dragocjenom hodu?

HAFIZ SAKIB FILAN: Kur'an želi prvo mjesto u životu onoga ko želi da se okiti titulom Njegovog čuvara. Iz svog vlastitog iskustva mogu reći da dok god nisam Kur'anu dao prvo mjesto u svojoj svakodnevnici, nisam uspio na putu hifza. Ali, to je logičan slijed, jer biti hafiz Kur'ana, u punom smislu te riječi, znači potpisati neraskidivi ugovor da do kraja života, bez opravdanog razloga, neće proći dan, a da nisi uz Kur'an proveo određeno vrijeme i ponovio određen broj stranica. To je, zaista,  teško, osim onom kome je Kur' an na prvom mjestu.

Također, iz svog iskustva želim poručiti svima koji su se uputili ili planiraju da se upute putem hifza, neka nikada ne prestanu doviti i gubiti nadu da oni to mogu postići. Sjećam se da je i u periodu kada možda uopšte nisam bio aktivan učač hifza uvijek u mojoj dovi postojala rečenica: „Gospodaru, učini me od iskrenih čuvara Tvoje Knjige kojima će na Sudnjem danu biti rečeno učite i penjite se, vaše mjesto je kod zadnjeg ajeta kojeg proučite.“

KBM: Hvala Vam za ovaj razgovor, uz dovu da Vam Uzvišeni podari svako dobro u životu i radu!

HAFIZ SAKIB FILAN: Hvala Vama i velika mi je čast što sam imao priliku podijeliti svoju priču prvenstveno sa učenicima moje Medrese, uz dovu Uzvišenom da ova ustanova bude oaza čestitih hafiza!