U utorak je, 1. februara 2022. godine, u Karađoz-begovoj medresi obilježen Dan hidžaba. 
Hidžab je poziv na put čistoće, čednosti, put do Allahove milosti. Sad već tradicionalno, maturantice naše škole nosioci su programa o hidžabu. Ove godine to su bile maturantice 377. generacije. 
Pripremile su ručno rađene čestitke u kojim se nalazio mali znak pažnje i poruka podrške i topline. Obradovale su nastavnice Islamske vjeronauke u mostarskim školama, te profesorice i odgajateljice u Karađoz-begovoj medresi. 
Cilj ove aktivnosti bio je ukazati na hidžab, njegovu, vrijednost, odgovornost i ljepotu. 

O radosti što se jedna ovakva aktivnost sprovodi od strane maturantica i kolektiva Karađoz-begove medrese govorile su darovane vjeroučiteljice, a naše diplomantice, Elvedina Kazazić i Armina Mujkić. 
 
“Veoma smo dirnute toplinom Vašeg gesta povodom Dana hidžaba. Hvala Medresi što nas ne zaboravlja” – poručile su vjeroučiteljice Elvedina i Armina. 

Pored ove aktivnosti, maturantice 377. generacije su Dan hidžaba obilježile i snimanjem kratkog filma u kojem su predstavile svoje poimanje hidžaba i radost što su okrunjene hidžabom. Video možete pogledati na našem You Tube kanalu: kbmedresa, a koji su pripremile predvođene profesoricom Saudinom Šehić-Tulek, razrednom odgajateljicom. 

Članice Likovno-literarne sekcije svoj doprinos obilježavanju Dana hidžaba dale su određenim tekstovima koje su pripremile za ovaj dan, a kroz koje su izrazile zadovoljstvo nošenja hidžaba. 
U nastavku teksta možete pročitati njihova razmišljanja:

"Oduvijek je medresa bila jedina škola koja je u meni budila radoznalost. Posebnu pažnju su mi privlačile medresantice koje su ponosno i hrabro nosile svoj hidžab. Htjela sam biti jedna od njih. Nestrpljivo sam iščekivala početak školske godine koji sam odredila da sa iskrenim nijjetom počnem druženje sa hidžabom. Moj hidžab postao je najljepši oblik mene. Kada ga nosim, osjećam svoju potpunu snagu i ponos, i s njim hrabro koračam pored onih koji ne žele srušiti svoje predrasude o njemu, ali taj dio ne pripada meni. Meni pripadaju ponos i osjećaj sigurnosti. To je moj štit od ovozemaljskog zla. To su moja snaga i moja neiscrpna inspiracija za mnoge životne kreacije."
(Amina Kukrica)

"Ponosno i hrabro koračam sa njom na glavi. Za mnoge sramota, ali za mene neopisiva ljubav je upravo hidžab, moja kruna. Dokaz ljepote, ljubavi i snage koju jedna žena može posjedovati. I pored svih tmurnih pogleda koji bi se pojavljivali na licima pojedinaca, uvijek bih s ponosom prolazila ulicom, uzdignute glave. Radost poznanika, koji me s osmijehom dočekaju kada ugledaju mahramu na mojoj glavi, još više uvećava ljubav prema hidžabu. Kompliment o njegovoj ljepoti primam s radošću. Hidžab je i borba. Borba protiv svih mišljenja da su to problem i prepreka koji uništavaju ženi ljepotu, snagu, život. Borbu vodi svaka žena koja i pored mrkih pogleda hrabro svako jutro dolazi u školu ili na posao, koja prođe ulicom, šeta parkom ili ode do prodavnice. Spas i je u strpljenju, a snaga u ubjeđenju da je nepoštovanje slabost onih koji ga ne poštuju."
(Layla Gosto)

"Neko ko ne želi shvatiti, može reći da je to samo komad platna.Ali, ne. To je najvrednija kruna, sa najsjajnijim dijamantima i kristalima. To su čednost, skromnost, dostojanstvo i ženstvenost. Taj komad platna nudi najljepši miris, a to je miris Dženneta. Dok odjevam svoju dugu haljinu, osjećam se kao da pred sobom imam najjači štit s kojim mogu otići bilo kuda. Nijedan metak ljudske zlobe, zavisti, bijesa, predrasude, ne može mi nauditi. 
Ponekad se naiđe na osudu, a ponekad na poštovanje. Šta god da radili, neko će osuditi, a neko poštovati. Razlika s hidžabom je ta što se on nosi u ime Allaha s ciljem postizanja Njegova zadovoljstva. Onda kad te osude zbog tvog cilja, pokazuju svoje neznanje. Ne budi razočarana. Zamoli Allaha da im otvori put znanja i spoznaje na kojem će osjetit slast ljubavi prema Svevišnjem kao što ga ti osjećaš, jer... hidžab je i plemenitost."
(Lamija Muharemović)

"Druženje sa hidžabom počela sam prije medrese. Zavoljela sam komad platna koji mi je omogućio da budem drugačija od prijateljica u osnovnoj školi. Sviđala mi se odjeća koju sam viđala na pokrivenim djevojkama. Obavljala sam namaz kao odgojem stečenu obavezu i nosila hidžab kao modu koja me impresionira. Sve dok nisam došla u medresu. Kiraet, akaid, ahlak, hadis, tefsir... Redale su se lekcije i predavanja... Shvatala sam. Namaz više nije bio navika, a hidžab nije bio moda. To je islam. To je stil života. Savršeno koncipiran, precizno definisan za sve sfere i sve prilike.
Danas, na kraju medresanskog školovanja, okrećem se iza sebe razmišljajući o hidžabu. Shvatam da nikad nisam osjećala nelagodu dok s hidžabom prolazim ulicama bosanskohercegovačkih gradova. Nisam ni razmišljala o negodovanju prolaznika kao uvredi sve dok nisam pitana od strane komšinice: „Zar ti ne smeta kad ti dobacuju?“ Nije mi smetalo. Pomislila sam da dobacuju i njoj u odjeći koju nosi da ugodi sebi ili društvu, pa je ne mijenja. Zašto bi svoju odjeću mijenjala žena koja je nosi da postigne Allahovo zadovoljstvo?"
(Šejma Abboud)

Svim našim profesoricama, učenicama i diplomanticama koje ponosno nose svoju krunu, čestitamo Dan hidžaba!