U Narodnom pozorištu Mostar je večeras, 24. novembra 2021. godine, održana svečanost u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost, odnosno dramsko i muzičko-plesni performans pod nazivom „Jedina si jedina, Bosna i Hercegovina“, organizovan od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, izveli su učenici osnovnih i srednjih škola Grada Mostara. 

U okviru programa nastupili su učenici 22 osnovne i srednje škole, a svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu predstavili su kroz historijski tok njenog razvitka, te njen jezik, kulturu, tradiciju, njenu pjesmu... 

Program je izvođenjem pjesme „Neretva“ otvorila Edina Mujić, učenica trećeg razreda Karađoz-begove medrese, uvodeći odličnom interpretacijom mnogobrojne posjetioce u priču o jedinoj nam domovini. 

Svoju poruku u okviru svečanosti iskazao je dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

„Mi moramo ulagati u mlade generacije i mlade generacije će sigurno vratiti to ulaganje u njih. Bosna i Hercegovina mora svima nama biti u mislima, a posebno u ovakvim teškim trenucima u kojima je Bosna i Hercegovina napadnuta sa različitih strana, ali kada vidim ovoliki broj mladih ljudi ovdje, ja vjerujem da nam niko ništa ne može. Večeras uživajte u programu koji su pripremila naša djeca. Ja im čestitam na hrabrosti i odvažnosti, kao i našim nastavnicima koji su se potrudili da nam na jedan drugačiji način dočaraju našu Bosnu i Hercegovinu“ – poručio je ministar Hadžović. 

Svojim nastupima, izvođenjem recitala, pjesama o Bosni i Hercegovini, proznih kazivanja, predstavila se mladost Hercegovine od Bune do Drežanjke, okupljena u osnovne i srednje škole koje rade po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku. 

Vrsnom interpretacijom poezije Mehmedalije Maka Dizdara, velikog bosanskohercegovačkog pjesnika, publici se predstavio i Imad Krhan, maturant Karađoz-begove medrese. 
On je interpretirao Dizdareve stihove iz pjesme „Gorčin“, poručujući da nam od kolijevke do groba jedina domovina treba biti Bosna i Hercegovina. 

Ovim su programom mladi Mostara odaslali jasne poruke – da će čuvati i svojim znanjem i kapacitetima graditi svoju domovinu, vjerno preuzimajući amanet svojih djedova...