U Karađoz-begovoj medresi je u ponedjeljak, 22. novembra 2021. godine, održan program pod nazivom „Zemljo moje mladosti i sna“, a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Svečani program iz ljubavi prema domovini pripremili su članovi Novinarske, Horske, Volonterske i Historijske sekcije Karađoz-begove medrese, a prisustvovali su mu profesori, odgajatelji, učenici Karađoz-begove medrese, te roditelji učenika. 

Program je otpočeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljen je recitalom o Bosni, te himnom „Ja sin sam tvoj“. 
O Bosni i Hercegovini je, kroz recitale, historijske činjenice, ilahije i kaside, poučne misli znamenitih Bosanaca i Hercegovaca, govorila mladost Karađoz-begove medrese, probudivši u prisutnima i najtanahnije osjećaje ljubavi prema jedinoj nam domovini.

Ilahijama, kasidama i pjesmama o Bosni i Hercegovini predstavio se Hor Karađoz-begove medrese, dok su poezijom svoju domovinu prigrlili recitatori: Mahir Ćosić, Imad Krhan, Selma Milišić, Emir Drežnjak, Vedad Kadić i Munira Gazić. 

Svoju poruku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, obrativši se na svečanom programu, iskazao je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Svima vam čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Na vas mlade, kolege profesori u Medresi i svi oni koji su do sada prenosili na vas svoje znanje i odgoj, prenose i vrijednosti domovine, i u tom kontekstu trebamo svi biti sretni što smo večeras i ovdje zajedno obilježili ovaj značajan datum sa jednim predivnim programom u organizaciji četiri naše sekcije. Čestitam voditeljima naših sekcija što su dali svoj doprinos i trud da imamo jednu ovako lijepu manifestaciju. Nastavite, dragi profesori, i dalje na mlađe generacije prenositi vrijednosti naše domovine, kako bi naši novi naraštaji još više voljeli ovu zemlju i čuvali sve vrijednosti naše domovine“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese, koji je, na kraju svog obraćanja, otvorenom proglasio humanitarnu izložbu „Domovina u mom objektivu“. 

Priređena izložba je djelo članova – fotografa Novinarske sekcije Karađoz-begove medrese, koji su u proteklom periodu fotografisali gradove, ljepote i znamenitosti Bosne i Hercegovine, te ih na taj način za sva vremena zabilježili svojim objektivom. 

Autori čije su fotografije dio ove izložbe, koja će u Karađoz-begovoj medresi biti postavljena do 3. decembra 2021. godine, jesu: Imad Krhan, Emin Podrug, Sara Sarajlić, Idriz Zahirović, Adna Gvozden, Almedina Čelenka, Armin Nevenović, Begza Kurtović, Dalila Mujala, Emrah Hadrović, Faris Ćohković, Fatima Gerin, Hanan Hujić, Hanan Pobrić, Hanna Mulač, Hatidža Omeragić, Jasmin Demirović, Layla Gosto, Lejla Jahjefendić, Merjem Ahmetović, Mirza Garib, Merjem Junuzović, Muhamed Bučan, Salem Memić, Seida Fazlić i Semin Omerović.

Svečani program „Zemljo moje mladosti i sna“ završen je stihovima pjesme „Ostaje ovdje“, kao svojevrsni poziv mladima da ostaju u svojoj domovini i svojim obrazovanjem i ostalim kapacitetima grade domovinu svoje mladosti i sna. 

Foto: Sara Sarajlić