U atriju Karađoz-begove medrese je u četvrtak, 18. novembra 2021. godine, održano predavanje i druženje za učenice naše škole, a u sklopu odgojnog rada koji realizuju razredni odgajatelji sa svojim odgojnim grupama. Tim povodom, predavanje su održale maturantice Anesa Ibišević i Sara Sarajlić, dok su ašare i prijevod učile i čitale maturantice Elma Bakić i Lejla Muhibić. 

Tema o kojoj su govorile maturantice bila je odgoj, te kako društvo utječe na čovjeka i njegov odgoj. Tokom predavanja istaknuta je najprije defnicija odgoja, te su navedeni određeni hadisi koji tretiraju odgoj. Rečeno je i kako utjecaj na odgoj pojedinca vrši više faktora. 

“Okruženje ima najsnažniji utjecaj koji čovjeka tjera da se kreće i da bude aktivan i da se napreže. Postoje različiti tipovi okruženja i svaki od njih vrši različit utjecaj na nas. U ta okruženja spada porodica, širi rod, društvo uopće, rodni kraj ili zavičaj, islamski svijet, svjetsko društvo i mediji” – poručile su maturantice Ibišević i Sarajlić. 

One su prisutne učenice upoznale sa vrstama odgoja, te se detaljnije osvrnule na iste, navodeći primjere iz neposrednog okruženja, te navodeći lična mišljenja, uz Poslanikove savjete o odgoju mladim osobama. 

Program je bio upotpunjen ilahijama i kasidama, te dovom, a cjelokupan program je priređen od strane maturantica 377. generacije i razredne odgajateljice, mr. Ilhame Puce-Hondo.