U četvrtak je, 11. novembra 2021. godine, održana manifestacija Operacija „Jesen '94“, a kojom je obilježena 27. godišnjica od vojne akcije Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je izvedena na platou iznad Blagaja, tačnije na Velinoj gomili. 
Na tom mjestu kao spomen poginulima podignuto je turbe za 82 borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su svoje živote darovali za domovinu. 

Manifestaciju su i ove godine organizovali: Savez ratnih vojnih invalida, Jedinstvena organizacija boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona „Unija veterana“, Udruženje građana Dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Hercegovačko-neretvanskog kantona i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U ime domaćina, a ispred organizatorā, velikom broju okupljenih na platou Veline gomile, obratio se Džemal Rahimić, učesnik operacije i zamjenik komandanta 442. brdske brigade. 
On se u svom obraćanju osvrnuo na sami tok vojne akcije, te podsjetio na značaj te akcije, ali i 82 šehida koja su se hrabro, zajedno sa svojim ostalim saborcima, suprotstavila neprijatelju. 

Prisutnima su se obratili i Šerif Špago, ratni komandant, a danas predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Edin Mušić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

„Borci čija su imena ispisana na ovom spomen-obilježju bili su neposredni učesnici svih uspješnih borbenih dejstava u zoni odgovornosti 4. korpusa i zato, osim tuge u našim srcima, trebamo biti ponosni što smo bili u prilici da upoznamo ove naše heroje, a neki od nas i da se s njima, rame uz rame, bore za slobodu Bosne i Hercegovine“ – poručio je Šerif Špago. 

Edin Mušić se, tokom svog obraćanja, osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te ukazao na trenutne izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće, ali i poručio da se takvi izazovi mogu prevazići samo jačanjem institucija naše zemlje. 

Centralnu poruku na manifestaciji iskazao je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begova medrese.

„Uz sve nedostatke kojima svjedočimo i u kojima se osporava naša zemlja, mi znamo da je uvijek bila na vjetrometini i da je mnogima smetala. Mi danas odavde moramo podsjetiti da je Bosna i Hercegovina od sredine 10. stoljeća bila zemlja državno-pravnog i teritorijalnog kontinuiteta i da nikada nije gubila tlo pod nogama. Sve druge države u bližem i daljem okruženju gubile su to tlo. Naša država, uprkos svemu, nije gubila svoje postojanje. A to je zato što su njeni ljudi bili hrabri, odvažni i puni ljubavi da je odbrane od svih nasrtaja“ – istakao je muftija Dedović.

Interpretacijama ilahija i kasida posvećenih šehidima, Bosni i Hercegovini, te recitalom „Domovini na 11. novembar“, program je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese, te recitatori Mahir Ćosić i profesor Meadin Mrndžić. 

Nastupom naših učenika i profesora na jednoj ovakvoj manifestaciji, kroz koju se čuva sjećanje na podvige naše Armije, ali i uči i pamti ono što nam se dešavalo u neposrednoj prošlosti, Karađoz-begova medresa je opredjeljena da svoje učenike odgaja i obrazuje u duhu vrijednosti svog naroda. 

Foto: Vehid Šišić