U Mostaru je danas, 9. novembra 2021. godine, obilježena još jedna godišnjica rušenja Starog mosta. Tog dana 1993. godine u 10.16 sati srušen je simbol grada na Neretvi. Od tada do danas prošlo je 28 godina, ali sjećanja među onima koji su proživjeli ratne strahote i zapamtili trenutak rušenja Starog mosta još su itekako živa… 

Građani Mostara, učenici osnovnih i srednjih škola, te različita udruženja koja djeluju u našem gradu iz godine u godinu obilježavaju godišnjice rušenja Starog mosta. Tako je bilo i ove godine, kada su se na Starom okupili mnogobrojni učenici osnovnih i srednjih škola, te građani Mostara koji su se prisjetili trenutka kada je srušen Stari.

Među mnogobrojnim posjetiocima na Starom mostu našli su se i učenici i učenice Karađoz-begove medrese, predvođeni profesorom Meadinom Mrndžićem. 

Još jedna godišnjica rušenja Starog mosta obilježena je skokom bez aplauza, te bacanjem cvijeća u zelenooku ljepoticu Neretvu. 

“Ovaj datum je za nas kao mlade osobe veoma bitan, posebno u ovom vremenu tenzija i pritisaka, ali i saznanja da upravo na nama mlađima svijet ostaje. Već godinama Karađoz-begova medresa obilježava ovaj datum s ciljem podizanja svijeti kod svojih učenika, te slanja poruke da se nikada i nikom ne ponove ovakve i slične strahote. Kao maturantica znam da odlazim iz Medrese sa usađenim vrijednostima bošnjaštva, islama, te sa spoznajom o svim bitnim datumima čije obilježavanje je obavezno” – poručila je maturantica Sara Sarajlić, koja je o ovom značajnom datumu govorila i za TRT –Tursku radio-televiziju. 

Godišnjicu rušenja Starog mosta učenici i učenice Karađoz-begove medrese su u svojim učionicima obilježili i gledanjem filma “Kako je izgrađen Stari most”, te se i na taj način upoznali sa historijatom Mostara, Starog mosta, njegovim rušenjem i ponovnim uzdizanjem. 

Stari most službeno je u osmanskoj administraciji nazivan kao Ćuprija Sulejman hana. Posljednje je djelo sultana Sulejmana, jer je iste godine kada je i izgrađen Most, 1566. godine, sultan preselio na bolji svijet.