U okviru rebiu-l-evvelskih nastupa, članice Hora Karađoz-begove medrese su u srijedu, 27. oktobra 2021. godine, izvele mevludski program na području Medžlisa Islamske zajednice Gacko. Mevludski program je održan u Ključu, u džamiji Ajnebeg-dede, koja je zapravo nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Programu su prisustvovali Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko, Mehmed efendija Čopelj, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, mr. Ilham efendija Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog i mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski. 

Naše učenice u toku programa prisutne džematlije i džematlijke počastile su učenjem Kur’ana, mevludskih spjevova, ilahija i kasida, te tekbira i salavata. 

Programu je prisustvovala i magistrica Lejla Mezit, profesorica u Karađoz-begovoj medresi i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog. 

Stihove o Poslaniku, a.s., govorile su Zila Tabaković i Anela Manjura-Bajrić, diplomantica Karađoz-begove medrese.

Svoju poruku tokom programa iskazao je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski, koji je, između ostalog, poručio: „Kratki zemaljski život ima smisla samo ako ga oplemenjuju i obogaćuju vrijednosti vjere. Učenjem mevluda podsjećamo se koliko nam je važno i dragocjeno što smo sljedbenici tog puta i da trebamo stalno sebe korigovati i osnaživati da budemo još bolji i još predaniji u našoj vjeri. Muhammed, a.s., ostavio je iza sebe njegov sunnet, vrijednosti i praksu koju trebamo slijediti.”

Mevludskim programom naše učenice su okrijepile sve prisutne, nadahnuvši ih sa nepresušnog vrela poslaničke misije Muhammeda, a.s., na svojoj zemlji, u lijepom Gacku.