U okviru rebiu-l-evvelskih nastupa, Hor Karađoz-begove medrese je u ponedjeljak, 18. oktobra 2021. godine, nastupio u Čaršijskoj džamiji u Prozoru.

Mevludska svečanost u povodu 12. rebiu-l-evvela održana je nakon akšam-namaza, a selame i riječi dobrodošlice džematlijama, ali i gostima iz Mostara, uputio je Safet efendija Pozder, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prozor. 

„Drago mi je da će ovu našu radost i ovu večerašnju ljepotu svima nama uljepšati naši dragi musafiri iz Mostara, učenici Karađoz-begove medrese, predvođeni svojim profesorima Smajom i Meadinom. Siguran sam da ćete uživat u onom što su oni pripremili za večeras. I nadam se da ćemo svi zajedno shvatiti važnost i veličinu Medrese i na ovaj način. Medresa nije samo srednja škola, Medresa je, to s ponosom treba isticati, najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini. Medresa je više od škole, Medresa je porodica. Svi ovi učenici, mladići i djevojke, nakon što okončaju školovanje i nakon što krenu svojm putevima, ostaju  u kontaktu i kao jedna porodica, koju može dati samo Medresa. Učenici Medrese nisu samo učenici koji se školuju u Mostaru, oni su i na terenu... Jučer su bili u Nevesinju, danas su ovdje u Prozoru, sutra idu dalje... To je veličina Medrese! Zbog toga moramo cijeniti i imati poseban senzibilitet prema Medresi“ – istakao je efendija Pozder na početku svog obraćanja, napomenuvši da se veliki broj učenika iz Prozora tradicionalno školuje u Medresi. 

Safet efendija Pozder se osvrnuo i na 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda, a.s., kazavši: „Ovo je poseban događaj koji se širom islamskog svijeta na različite načine obilježava. Tako se diljem svijeta ovih dana prosipa bezbroj salavata na Muhammeda, a.s., kako u ovom trenutku ovdje kod nas u Prozoru, tako  i diljem Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. To je jedna posebna radost i jedinstvo ummeta Muhammeda, a.s., našeg plemenitog uzora“.

Hor Karađoz-begove medrese je izveo niz ilahija i kasida, mevludskih spjevova, recitala posvećenih ličnosti i misiji Muhammeda, a.s., a dijelom mevluda predstavio se i Zijad Memić, dok je, kao kasidu „Uspomene“, kao kasidu koja veže sve medresanske generacije učenika i diplomanata, proučio Nihad efendija Ahmetović, naš diplomant, a danas imam, hatib i muallim na području Medžlisa Islamske zajednice Prozor. 

Vazi-nasihat održao je profesor Smajo Čolaković, koji je, između ostalog, rekao: „Poslanikov život je od početka do samog kraja bio i ostao najljepši primjer svim ljudima kako sebe izgrađivati i šta činiti tokom dunjalučkog hoda. I kao otac, i kao djed i kao vojskovođa i kao predvodnik u svakom smislu – Poslanik je bio primjer ljudima. On je bio predvodnik prve države, koja je imala svoj ustav i koji je garantovao prava svim ljudima, i muslimanima i nemuslimanima.“

Nakon mevludske svečanosti održano je i druženje mladosti Mostara i Prozora, odnosno učenika i učenica Karađoz-begove medrese i Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Prozor, što je ovu rebiu-l-evvelsku noć učinilo još ljepšom i sadržajno bogatijom, ali i plodnijom, jer su se iz tog susreta izrodile neke nove ideje koje će ove dvije mladosti sprovesti u djelo u narednom periodu. 

Foto: Adin Junuzović