U nedjelju je, 17. oktobra 2021. godine, u džematu Seljublje, a koji pripada Medžlisu Islamske zajednice Kalesija, proučena hafiska dova hafizu Ahmedu Mujkanoviću. 

Hafiz Ahmed Mujkanović je diplomant Karađoz-begove medrese, te su ovoj svečanosti prisustvovali i profesori naše škole: Suad Mujakić, Nazif Garib i Meadin Mrndžić, te Almir Potur, sekretar škole. 

Svečanost promovisanja novog hafiza otpočela je prije podne-namaza, a selame i riječi dobrodošlice u ime domaćina iskazao je Damir efendija Požegić, imam, hatib i muallim u džematu Seljublje, te diplomant Karađoz-begove medrese.

O značaju učenja Kur'ana napamet, te važnosti druženja sa Časnom Knjigom, ukazali su, kroz svoja obraćanja, Muharem efendija Mešanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, te dr. Sead Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog na ovoj svečanosti. 

„Ovo je radost i bereket momenta u kojem jedan hafiz postaje tako visoko rangirana osoba među mu'minima i među ummetom Muhammeda, a.s. Blago našim hafizima! Blago ovom momku kojeg danas promovišemo u zvanje hafiza Kur'ana. Ne mogu ni zamisliti kako je njegovim roditeljima u ovom trenutku, kako je njegovim rođacima, kako je njegovim komšijama. To je emocija koju mogu samo oni osjetiti. Zato posebna čestitka našem mladom hafizu Ahmedu, njegovom muhaffizu, njegovim roditeljima i svima koji ste u njegovoj blizini“ – rekao je dr. Sead Seljubac. 

Kao izaslanik Reisu-l-uleme, na svečanosti je govorio dr. hfz. Mevludin Dizdarević, muftija zenički, koji je i uručio diplomu hafiza Kur'ana hafizu Ahmedu Mujkanoviću. 

„Čast mi je što na ovoj svečanosti mogu prenijeti selame reisu-l-uleme Husein efendije Kavazovića i čestitke, te radost saznanjem da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini promoviše još jednog hafiza Časnog Kur'ana. Biti hafiz u Bosni i Hercegovini cjelokupnog Kur'ana je velika čast. To je velika obaveza, to je velika odgovornost. Naši ljudi su oduvijek toliko poštovali hafize i ukazivali im značaj, jer hafizi su posebne osobe u našem društvu. Oni nas poštuju, poštuju učače i čuvare Kur'ana, ali i nosioci Kur'ana – hafizi, svojim djelovanjem, svojim ponašanjem, svojom čestitošću u javnosti svijetle kao munare, kao svjetionici u mrkloj noći našim ljudima. Oni su putokazi, oni su smjerokazi kuda ovaj narod treba da ide“ – poručio je dr. Dizdarević. 

Odlomke Časnog Kur'ana tokom svečanosti proučio je veliki broj hafiza koji su prisustvovali ovom značajnom događaju, a kratka kur'anska sureta proučio je novi hafiz, Ahmed Mujkanović. Hafisku dovu proučio je njegov muhaffiz, hafiz Ahmed efendija Huskanović. 

Na kraju svečanosti izaslanik Reisu-l-uleme je hafizu Ahmedu Mujkanoviću uručio hafisku diplomu, te hediju, dok je ispred kolektiva Karađoz-begove medrese hafiz Mujkanović također darovanom hedijama, kao i Damir efendija Požegić, vrijedni imam džemata Seljublje.