U atriju Karađoz-begove medrese je u petak, 15. oktobra 2021. godine, održana ceremonija dodjele certifikata učenicima koji su uspješno završili Access program. 

Access program je dvogodišnji program kroz koji učenici Karađoz-begove medrese imaju priliku učiti napredni engleski jezik, a koji se u našoj školi sprovodi od 2008. godine. Program je podržan od State Departmenta i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ceremoniju je, svojim obraćanjem, otvorio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Ovo je program koji vam daje dodatno obrazovanje, a koje je, uistinu, temeljno u savremenom životu, odrastanju, obrazovanju i vašem akademskom napredovanju. Zato je važno nastaviti kontinuitet učenja engleskog jezika na naprednom nivou, kako bi generacije koje dolaze sa istim žarom i istom snagom kao i vi, uz Allahovu pomoć, nastavile na ovom putu. Zahvalni smo našim prijateljima iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji ovaj program održavaju i podržavaju, te vam pružaju priliku za kvalitetno učenje engleskog jezika“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Prisutni su mogli poslušati i pogledati video-poruku zamjenice ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Deborah Mennuti, te čuti emotivna obraćanja Iman Numanović i Mohammada Bushnaqa, maturanata Karađoz-begove medrese, a koji su uspješno završili Access program. 

Ceremoniji je prisustvovao i magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese. 

„Jako je važno što su medrese prepoznate kao kvalitetne škole i što je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ukazala priliku i dala povjerenje našim medresama kada je u pitanju realizacija Access programa. Na ovaj način mi ulazimo u svijet sa svim onim vrijednostima koje imamo, koje čuvamo i koje baštinimo, jer taj prijateljski svijet priznaje i prepoznaje bosanskohercegovačke muslimane i Bošnjake kao narod, kao jedan kulturan i napredan svijet. Mi možemo ravnopravno i kompetentno sa svim drugim narodima svijeta nositi se i razumijevati se. To je jako važno u današnjem svijetu. Važno je to i zbog Sjedinjenih Američkih Država koje su naš glavni strateški prijatelj“ – istakao je Muftija mostarski. 

Govoreći o važnosti stjecanja znanja na različitim poljima, Muftija mostarski je naglasio kako je važno iskoristiti prilike koje Medresa nudi svojim učenicima. 

„Sretni su oni koji su prepoznali ovu priliku i sretni su oni koji su bili polaznici Access programa. Vi ste ti! Vi ste ta talentovana i darovita djeca i iskoristili ste priliku koja vam je ponuđena. Krenuli ste tragati dodatno za znanjem i ja vam čestitam na tome! Ovo je jedna velika i važna stvar u vašim životima“ – rekao je magistar Dedović. 

Na kraju ceremonije prisutnima se obratila i magistrica Lejla Mezit, rukovodilac Access programa u Karađoz-begovoj medresi, a koja nije krila oduševljenje spoznajom da je još jedna generacija naših učenika uspješno savladala program učenja naprednog engleskog jezika. Ona je svima onima koji su uspješno okončali pohađanje tog programa uručila certifikate i poklone. 

Foto: Imad Krhan