Maturanti i maturantice 377. generacije Karađoz-begove medrese su u petak, 24. septembra 2021. godine, posjetili Srebrenicu.

Predvođeni svojim razrednicima, profesorima Meadinom Mrndžićem, Lejlom Mušić i Suadom Mujakićem, realizovali su edukativnu ekskurziju u sklopu koje su posjetili Memorijalni centar Potočari, te na musalli u Potočarima klanjali džuma-namaz.

Ovog puta, shodno odluci i rasporedu Muftijstva tuzlanskog, a u kojem stoji da na musalli u Potočarima džuma-namaze predvode muftije, glavni imami i direktori bh. medresa, hutbu je kazivao i džuma-namaz predvodio mr. Dženan Handžić, direktor Medrese „Osman ef. Redžović“. Govorio je o važnosti džemata, zajedništva i optimizma, a što su svojim primjerom praktično posvjedočili predstavnici Karađoz-begove medrese i Medrese „Osman efendija Redžović“, došavši iz Mostara i Visokog u Potočare, te zajednički obavivši džuma-namaz u dolini šehida. Prije džuma-namaza maturanti Karađoz-begove medresu su proučili Ja Sin pred duše najboljih sinova naše domovine – plemenitih šehida. 

Tokom posjete Potočarima obišli su kompleks doline genocida, te se, kroz historijski čas koji im je održan od strane domaćina, upoznali sa dešavanjima na području Srebrenice u periodu 1992 – 1995. godina, kada su Bošnjaci masovno ubijani i kada su nad njima agresori izvršili genocid. 
Maturanti i maturantice su pogledali i film pod nazivom „Jedna sedmica u julu“ koji svjedoči upravo o genocidu koji je izvršen nad Bošnjacima Srebrenice, te su nakon toga imali priliku vidjet i izložbu „Koracima onih koji (ni)su došli“, a koja je prikaz genocidnih stradanja Bošnjaka na području Srebrenice. 

Tokom boravka u Potočarima naši maturanti i maturantice su posjetili i Međunarodni forum solidarnosti „EMMAUS“, a koji je zapravo internatski smještaj za djecu Srebrenice. U tom smještaju boravi 73. djece kojima su, tokom posjete, maturanti i maturantice uručili poklone, a koje su pripremila sva odjeljenja i razredi Karađoz-begove medrese, zajedno sa razrednicima. Kao dio poklona našao se školski pribor, slatkiši, ali i knjige čiji je izdavač Karađoz-begova medresa, a koje će obogatit knjižni fond biblioteke Međunarodnog fonda solidarnosti „EMMAUS“.

Nakon druženja sa djecom Srebrenice, te ručka i gostoprimstva koje im je ukazano, maturanti i maturantice su nastavili putovanje prema Tuzli. 
Poslije noćenja u Behram-begovoj medresi, maturanti i maturantice 377. generacije su obišli i znamenitosti Tuzle. Posjetili su Kapiju Behram-begove medrese, njene nekadašnje i prve zgrade, ali i Kapiju na kojoj je poginula tuzlanska mladost 1995. godine, i na taj način učeći i pamteći lekcije o dešavanjima koja su nam se dogodila u bliskoj prošlosti. 

Po obilasku Srebrenice i Tuzle, nastavak edukativne ekskurzije bio je u Sarajevu, te posjeta određenim znamenitostima glavnog grada naše domovine, kao i izložbi posvećenoj velikom vakifu Bosne i Hercegovine – Gazi Husrev-begu. 

Ovom edukativnom ekskurzijom je još jedna generacija Karađoz-begove mladosti dodatno upoznala svoju domovinu i njene krajeve, ali i krvavu historiju koja je zadesila ovu zemlju i narod kojem ova mladost pripada.   

Foto: Imad Krhan, Sara Sarajlić i Zejd Mršević