Svečana ceremonija dodjele priznanja učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona za školsku 2018/2019. godinu održana je danas, 13. juna 2019. godine, u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizator ove značajne ceremonije bilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na samom početku svečanosti prisutnim direktorima škola, profesorima i učenicima i učenicama generacije obratio se dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanje, nauke, kulture i sporta HNK-a. U svojoj poruci najboljim učenicima i učenicama u našem kantonu rekao je:  

„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta već treću godinu zaredom organizuje ovakvu manifestaciju. Mi smo jedini od rijetkih u državi koji radimo ovakvu promociju znanja i kvaliteta naših učenika i to je samo jedna mala nagrada i priznanje za sve ono što ste postigli za prethodni period svoga školovanja. Mi moramo da cijenimo vaš uspjeh, da vam budemo podrška, jer ćete vi u budućnosti biti kreatori mnogih pozitivnih promjena.
Ministarstvo prepoznaje vaš kvalitet i promoviše obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost. Nastavite učiti, raditi kao i do sada, jer ste ponos vaših škola, porodica i zajednice. Danas ne smijemo zaboraviti i značajnu ulogu vaših roditelja, kao i ulogu vaših učitelja i nastavnika koji su prenošenjem svojih znanja i iskustava pomagali da što uspješnije savladate najteže prepreke i izazove na putu usvajanja znanja. Želim vam mnogo sreće u nastavku školovanja.“

Svečanosti su ispred Karađoz-begove medrese prisustvovali prof. hfz. Aid Tulek, njen direktor, profesor Elmedin Ljevo, razrednik jednog odjeljenja ovogodišnjih maturanata i maturantica, kao i Učenice generacije, te hafiza Ajla Tipura, Učenica generacije u Karađoz-begovoj medresi, kojoj je ministar Hadžović i uručio priznanje za postignuti uspjeh.