Manifestacija „Maturalni dan“ danas je, 12. juna 2019. godine, održana u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Okupila je ovogodišnje maturante i maturantice srednjoškolskih institucija Islamske zajednice u BiH, njenih medresa i gimnazija.

Manifestaciji su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, razrednici maturanata i maturantica, njihovi razredni odgajatelji, te predstavnici Rijaseta IZ-e u BiH, na čelu sa Reisu-l-ulemom. Prisutnima su se tokom svečanog programa obratili: direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e dr. Dževad Hodžić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

Program je bio satkan i od učenja Kur'ana, ilahija i kasida, te obraćanja maturanata i maturantica.U ime svih ovogodišnjih maturanata i maturantica medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH prisutnima se obratila hafiza Ajla Tipura iz Karađoz-begove medrese, koja je Učenica generacije.
U svom obraćanju je istakla:„Još jedna generacija mladosti naše domovine ove godine otisnula se na put života. Na put dodatnog sazrijevanja i dodatnih znanja i uspjeha. Na tom putu snaže nas, kao što su nas snažile i tokom srednjoškolskog hoda, riječi Uzvišenog: 'On daruje znanje kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano, darovan je blagom neizmjernim', napajajući se tako četiri godine na mudrostima nepresušnog izvora vjere i znanja.“

Kao završnu poruku iskazala je: „Budimo od onih koji će graditi našu domovinu koju smo dobili u amanet od naših pradjedova i onih koji se se borili za nju i dali najvrijednije što su imali. Ostanimo vjerni plemenitim idealima naše uzvišene vjere, jer ostati uz svoja načela i hrabro se boriti za njih, veliko je djelo. Ova škola nas je okitila upravo tim vrijednostima, a koje su nam potrebne kako bi se uspješno nosili sa izazovima koje život bude stavljao pred nas. Budimo poput zdrave sjemenke svoje vjere koju gdjegod da vjetar odnese ona proklija. I na kraju, ne zaboravite ono što smo stekli u medresama i gimnazijama i što od danas nosimo sa sobom za čitav život.“

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je uručio nagrade najboljima u bh. medresama i gimnazijama. Tako su Mirnes Maksumić i hafiza Ajla Tipura nagrađeni nagradom Reisu-l-uleme kao Učenik i Učenica generacije u Karađoz-begovoj medresi za školsku 2018/2019. godinu.

Reisu-l-ulema, dr. Husein ef. Kavazović, obratio se prisutnima, poručivši: „Budite kako nas vjera naša uči oni koji uvijek prvi čine dobro drugima. I položite svoja nadanja u Božiju milosti i Njegovu uputu. Znajte da je konačna odluka Njegova i da se na kraju sve Njemu vraća. Radite kao da je samo do vas, ali vjerujte da se ništa ne dešava bez Božije volje i Njegovog određenja i u kader se pouzdajte. Planirajte svoju budućnost u Bosni i Hercegovini i ne gubite domovinu iz vida ma gdje bili i šta radili.

Na kraju savjetujem vas, ali i sebe da budete dobri ljudi, jer dobro se uvijek, dobrim vraća! Biće zlih koji će vas jezicima svojim klevetati i koji će vam na putu istine zasjede praviti, ali vi ne klonite duhom i ne povodite se za onima bolesnih srca. Budite na usluzi slabima, svojim roditeljima, našoj Islamskoj zajednici i domovini Bosni i Hercegovini. Neka vas milost Božija prati.“

Na kraju programa učenici generacije proučili su zajedničku dovu sačinjenu od kur'anskih dova.