Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog  kantona u saradnji sa Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, srednjim i osnovnim školama sa područja Grada Mostara, Vijećem mladih Grada Mostara i Vijećem učenika srednjih škola Grada Mostara, već tradicionalno, osmu godinu zaredom, realizuju Sajam srednjih škola Grada Mostara.

Sajamski dan održan je 29. aprila 2019. godine, a ove godine sajamske aktivnosti podržali su Asocijacija poduzetnika Hercegovine, GIZ - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju, Europski parlament mladih Bosne i Hercegovine - Regionalni ured u Mostaru, te, kao i svih proteklih godina, Misija OSCE-a u BIH - Ured u Mostaru.

Na sajamskom danu informacije o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima predstavilo je 19 javnih i 3 privatne škole sa područja Grada Mostara čije su štandove posjetili učenici završnih razreda osnovnih škola. Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suživota, promoviranje saradnje i komunikacije u Gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola odnosno ponude Grada Mostara kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora i učenika osnovnih i srednjih škola.

U Sajamskim aktivnostima učestvovalo je oko 2 500 učesnika, među kojima su bili i učenici i profesori Karađoz-begove medrese. Oni su predstavili rad, djelovanje i aktivnosti koje nude učenici, profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese u svom svakodnevnom radu.