Karađoz-begova medresa i Medžlis IZ-e Mostar priredili su mevludski program i poklanjanje hatma-dove vakifima Karađoz-begove medrese, a obilježavajući mubarek noć Lejletu-l-berat. Program je održan u Karađoz-begovoj džamiji na Potocima, u Bijelom Polju, 18. aprila 2019. godine, nakon akšam-namaza.

Selame i riječi dobrodošlice ispred džemata iskazao je imam Ammar ef. Čopelj, dok se ispred Medžlisa IZ-e Mostar obratio mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam.

„Ovaj mjesec nam nagovještava dolazak mubarek ramazana. Ovo su mubarek dani i u njima trebaju biti povećani naši ibadeti. Molim Allaha da od nas večeras primi naše zikrove, naše salavate i naša dobra djela, da se smiluje našim mrtvima i da nas sve zajedno uvede u Džennet“ – kazao je, tokom svog obraćanja, mr. Maksumić.

Ispred Karađoz-begove medrese obratio se  profesor hafiz Aid Tulek, njen direktor.

„Ovo je prvi put da se program ispraćaja maturanata dislocirao iz Karađoz-begove džamije u Mostaru, a ove godine ispraćamo 21. poslijeratnu generaciju. Prethodnih 20 programa i dova je bilo u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, a ove godine 21. generacija maturanata i njeni razrednici su imali želju da se ovaj program izvede upravo ovdje na Potocima, odakle i jeste čuveni Karađoz-beg. Ovdje smo da se večeras njemu prouči dova kao najvećem vakifu Hercegovine, ali ne samo njemu.
Od 2012. godine učimo dovu svim vakifima nove Karađoz-begove medrese, koja se izgradila na području Sjevernog logora. Svih onih koji su uložili svoja sredstva u novu zgradu Medrese, a preselili su na bolji svijet, mi se svakim novim ispraćajem maturanata sjećamo i molimo Allaha, dž.š., da im to upiše u dobra djela, da im oprosti grijehe i da ih uvede u Džennet“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Mevludski program, satkan od mevludskih spjevova, ilahija i kasida, izveo je Hor Karađoz-begove medrese, dok su ovogodišnji maturanti proučili kraća kur'anska sureta pred dušu vakifa Karađoz-begove medrese, a hatma-dovu proučio je profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavlja se defileom maturanata i maturantica naše škole gradom Mostarom u petak, 19. aprila 2019. godine, a završava Svečanom akademijom u USRC „Midhad Hujdur – Hujka“ u subotu, 20. aprila 2019. godine, sa početkom u 14 sati.

Foto: Benjamin Šćuk