Aktiv profesora jezika u Karađoz-begovoj medresi priredio je program pod nazivom „Jezici kojima govorimo“, a program je održan u atriju naše škole, 25. marta 2019. godine.

Program su realizovali učenici svih razreda i odjeljenja naše škole, predvođeni mr. Merjem Muratović-Šuta, profesoricom engleskog jezika u Karađoz-begovoj medresi. Programu su prisustvovali učenici i nastavnici osnovnih škola Grada Mostara.

Na početku programa prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. U svom obraćanju je istakao: „Ovim programom pokazujemo bogatstvo naših učenika i naše škole, koja je, možemo kazati na osnovu ovog danas, škola međunarodnoga karaktera. Koliko imamo bogatstvo u školi, koliko imamo učenika u školi koji govore još 16 jezika, pored našeg bosanskog jezika – to je nešto posebno. Ja zato želim čestitati profesorici Merjem Muratović-Šuta, koja je došla sa ovom idejom i pripremila ovaj program uz naše učenike i evo danas imamo priliku svjedočiti ovom bogatstvu, jer čovjek je bogat onoliko koliko zna jezika.“

Kroz program su učenici predstavili svo bogatstvo jezika kojima govorimo, a posebno onih jezika kojima govorimo u Karađoz-begovoj medresi. Inače, učenici u Karađoz-begovoj medresi izučavaju bosanski, arapski, engleski i turski jezik, ali su se tokom programa predstavili i na jezicima zemalja kojima su, njima ili njihovim roditeljima, te zemlje – zemlje rođenja. To su njihovi drugi maternji jezici ili maternji jezici njihovih roditelja kojima su ih podučili.
Tako su učenici Karađoz-begove medrese značajne poruke o zemljama svijeta i njihovim jezičnim i drugim karakteristikama predstavili na: bosanskom, arapskom, turskom, engleskom, bugarskom, albanskom, makedonskom, romskom, njemačkom, slovenskom, mađarskom, francuskom, indijskom, norveškom, holandskom, španskom, italijanskom i malezijskom jeziku.

U drugom dijelu programa učenici su prisutnima predstavili različite varijante engleskog jezika, odnosno kako Amerikanci, Rusi, Indijci, Novozelanđani, Australijanci, Njemci govore engleski jezik.

Priređeni program bio je prilika da Karađoz-begova medresa pokaže koliko znaju i vrijede njeni učenici, odnosno kakvo se bogatstvo i potencijal krije u generacijama koje se trenutno školuju u ovoj školi.    

Foto: Irfan Ćosić i Muhamed Arifović