U Karađoz-begovoj medresi je danas, 11. marta 2019. godine, održana mjesečna tribina na kojoj su predstavljena nova izdanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Tribini su prisustvovali profesori, odgajatelji i učenici Karađoz-begove medrese, te predstavnici Medžlisa IZ-e Mostar, univerzitetski profesori i drugi.

Prisutne je poselamio i izrazio riječi dobrodošlice na Medresinu tribinu njen direktor, profesor hafiz Aid Tulek.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je naučnoistraživačka ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Institut je formiran odlukom Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 2008. godine. Institut se bavi naučnoistraživačkom djelatnošću iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka koja obuhvata naučnoistraživački i obrazovni rad.
Područje djelatnosti Instituta obuhvata proučavanje pisane i usmene, duhovne i materijalne tradicije Bošnjaka kao i proučavanje društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka. 

Nova izdanja Instituta, koja su štampana u 2018. godini, prisutnima su predstavili dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, dr. hfz. Elvir Duranović, naučni saradnik Instituta, te dr. Hikmet Karčić, viši stručni saradnik Instituta.

Predstavnici Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka predstavili su pet novih izdanja i to: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća, Rašid Belgardi: Poučna kratka historija, Značaj religije za savremeno društvo, Grand mufti Mehmed Teufik Azabagić and his risala on hijra, te Vakufi u Trebinju.

Bila je to prilika da se svi prisutni upoznaju sa ciljem osnivanja i misijom djelovanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, te sa projektima na kojima neumorno rade njegovi uposlenici kako bi odgovorili na sva pitanja i izazove sa kojima se susreću Bošnjaci ma gdje se nalazili, ali i kako bi im ponudili smjernice i rješenja za određena tumačenja islama na ovim prostorima.    

Foto: Elvedin Ikanović i Aldin Bajrić