Nakon nastupa u Blagaju i Konjicu, Hor Karađoz-begove medrese je, u sklopu rebiu-l-evvelskih programa, nastupio i u Trebinju, te Stocu. Navedene gradove Hor Karađoz-begove medrese je posjetio u utorak, 20. novembra 2018. godine, te izveo mevludske programe u čast Allahovog miljenika – Muhammeda, a.s.

Mevludski program u Carevoj džamiji u Trebinju održan je nakon-podne namaza, a na samom početku programa prisutnim džematlijama i džematlijkama obratio se hfz. Sadik ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa IZ-e Trebinje.

„Ja danas najradije ne bih ništa govorio. Ja bih samo slušao ovu medresansku mladost kako nam izvodi ovaj prelijepi program o Poslaniku, a.s., koji je neiscrpna i nepresušna tema. I, njegov život je pun primjera i pouka koje bi jedan musliman trebao primjenjivati u svom životu. Mi smo zbog toga danas ovdje i drago mi je da možemo ugostiti učenike i učenice Karađoz-begove medrese, na čelu sa njihovim profesorima“ – kazao je hafiz Fazlagić.

Učenjem Kur'ana, porukama iz života Poslanika, a.s., koje je govorila učenica Sara Kazazić, ilahijama, kasidama, salavatima i tekbirima Hor Karađoz-begove medrese je uljepšao kišni dan u Trebinju svim džematlijama koji su došli da se nadahnu sa neiscrpnog vrela poslaničke misije Muhammeda, a.s.
Bio je to program koji je hor naše škole od srca poklonio našim Bošnjacima i Bošnjakinjama koje bdiju na granicama naše domovine, čuvajući svoju vjeru i svoj toprak.

U ime kolektiva Karađoz-begove medrese prisutnima se obratio mr. Suad Mujakić, koji je u svom kazivanju istakao: „Mnogo je razloga zbog kojih smo baš danas, 12. rebiu-l-evvela, ovdje u Trebinju. Prva stvar koja nas je ponukala da mi danas budemo ovdje jeste činjenica da vi ovdje držite baklju islama i da je daleko teže držati baklju na ovim prostorima ovdje, nego negdje drugdje u BiH.  Ovim mevludskim programom hoćemo da vam budemo podrška u svemu onome što vi radite na ovim prostorima. Zato je ova medresanska mladost došla ovdje da od vas nauči kako to znači živjeti džematski.“

Na kraju svog obraćanja mr. Mujakić je uručio zahvalnicu Medžlisu IZ-e Trebinje za doprinos radu i razvoju Karađoz-begove medrese. Zahvalnicu je preuzeo hafiz Sadik ef. Fazlagić, u ime svih članova Medžlisa IZ-e Trebinje.
Nakon mevludskog programa mladost Karađoz-begove medrese i njihovi profesori nastavili su druženje sa Trebinjcima u prostorijama Medžlisa IZ-e Trebinje.

Istog dana nakon jacija-namaza, Hor Karađoz-begove medrese održao je mevludski program i u Carevoj džamiji u Stocu. Program je održan u sklopu manifestacije „Srce za Resula“, a na početku programa srdačnu dobrodošlicu iskazao je Mersed ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac.

„Drago mi je što smo večeras na ovom mjestu, kako bismo se družili i obilježili rođenje najodabranijeg bića koje je zemljom hodilo – Muhammeda, a.s. Slanje Poslanika ljudima zasigurno je jedna od najvećih blagodati. Nakon islama, to je jedna od najvećih blagodati za ummet Muhammeda, s.a.v.s., a naša je radost što smo mi pripadnici tog ummeta“ – poručio je Mersed ef. Šabanović.

Nakon mevludskog programa koji je priredio Hor Karađoz-begove medrese, okupljenim džematlijama i džematlijkama obratio se profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.  

„Zadovoljstvo je biti u Carevoj džamiji u Stocu među plemenitim, čestitim i časnim Allahovim robovima, najboljim stvorenjima – jer tako nas Časni Kur'an uči. Uistinu, oni koji vjeruju i svojim djelima svoje vjerovanje potvrđuju – to su, zaista, najbolja stvorenja. Mi večeras tekbirima, salavatima, Kur'anom iskazujemo ljubav prema Allahu, dž.š., i prema Poslaniku koji je svim svjetovima milost" - kazao je profesor Cikotić. 

Profesor Cikotić je uručio zahvalnicu Medžlisu Islamske zajednice Stolac za doprinos radu i razvoju naše škole.

„Karađoz-begova medresa se zahvaljuje, drago braćo i sestre, svima vama, koji na bilo koji način podržavate rad najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini, rad da ovo svjetlo Allahov govor i Poslanikov sunnet bude izučavan i širen, a to rade naši učenici, uz vašu podršku i vašu pomoć. U tom ime ispred kolektiva Karađoz-begove medrese želim uručiti Medžlisu Islamske zajednice Stolac ovu zahvalnicu kao jedan gest i čin za sve ono što vi, braćo i sestre, na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa činite za uzdizanje Allahove riječi“ – poručio je profesor Cikotić, prilikom dodjele zahvalnice Medžlisu IZ-e Stolac.

Preuzimajući zahvalnicu, Mersed ef. Šabanović je poručio: „Naša je obaveza da pomažemo učenike Medrese i Medresu u cjelini. To nam je obaveza, jer mi samo jednu Medresu imamo u cijeloj Hercegovini“.

Nakon mevludskog programa, koji je bio ozarenje za sve prisutne, nastavljeno je druženje učenika i profesora Medrese sa imamima i džematlijama Medžlisa IZ-e Stolac.  

Foto: Irfan Ćosić